„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+7.1 °C
daļēji mākoņains

Veicot HIV testu, var pasargāt sevi un citus

Biedrība „Baltijas HIV asociācija” Daugavpils Universitātē rīkoja interaktīvu lekciju „Kā HIV attiecas uz mani?” Organizatori saprotamā un uzskatāmā veidā pastāstīja jaunajai paaudzei svarīgu informāciju. HIV un AIDS ir delikāta tēma, bieži vien pirmā reakcija ir smīns, tomēr tā attiecas uz pilnīgi visiem, kuriem ir aktīva seksuālā un sabiedriskā dzīve.

Latvija ir pirmajā vietā Eiropā diagnosticēto AIDS gadījumu skaita ziņā, kad slimība tiek konstatēta tās pēdējā stadijā, un otrajā vietā Eiropas Savienībā HIV infekcijas atklāto gadījumu ziņā uz 100 000 cilvēku. Pašlaik Latvijā ir gandrīz 7000  HIV inficēto, un šis skaits strauji pieaug, paziņoja Latvijas infektoloģijas centra (LIC) 2. HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, ārste Inga Januškeviča.

Skaitļi šokē: Rīgā HIV inficēts ir katrs divsimtais pilsētas iedzīvotājs, Ventspilī – katrs divsimt četrdesmitais, Jūrmalā – katras trīssimtais. Par Daugavpili nav datu, bet Latvijā nav „balto plankumu”, atzīmēja ārste. 2015. gadā LIC reģistrēti 442 jauni HIV inficēšanās gadījumi (311 vīrieši un 131 sieviete). Bet cik ir tādu, kuri nemaz neiet pie ārstiem?

Salīdzinājumam: 2008. gadā Latvijā bija reģistrēti 224 jauni inficēšanās gadījumi, t. i., divreiz mazāk nekā 2015. gadā. „Agrāk centrs reģistrēja vienu pacientu 2—3 mēnešos, bet tagad vienā dienā ir 2—3 pacienti,” uzsver ārste, kura šajā jomā strādā divdesmit gadus.

Informatīvās kampaņas „#reizigadā”  mērķis ir kliedēt sabiedrībā izveidojušos stereotipus par HIV infekciju un AIDS (to joprojām  ir daudz), un aicināt reizi gadā veikt testu, jo tas ir vienīgais veids, kā nekļūdīgi noteikt, vai cilvēks nav inficējies. Viens no sabiedrībā noturīgākajiem stereotipiem – ar AIDS slimo narkomāni, homoseksuālisti vai ieslodzītie. Taču Latvijā inficētā „portrets” ir pavisam cits – galvenokārt tie ir cilvēki vecumā no 21 līdz 40 gadiem, t. sk. 54% inficējušies seksuālo kontaktu ceļā, bet 46% - injicējot vēnā narkotikas. „HIV izplatās galvenokārt heteroseksuālā ceļā, vīrusa izplatība narkomānu vidū samazinās,” atzīmē Inga Januškeviča.

Visu rakstu lasiet 1. novembra numurā.