„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+15.3 °C
apmācies

Budžeta vietas nākamgad būs, par turpmāko nav skaidrības

31. oktobrī simtiem studentu devās gājienā pa Rīgas ielām. Vispirms jaunieši apstājās pie Saeimas, pēc tam – pie Finanšu ministrijas, gājiena galapunkts bija Izglītības un zinātnes ministrija. Galvenā prasība – adekvāta finansējuma saglabāšana augstākajai izglītībai Latvijā. Satraukumu izprovocēja valdības lēmums, kura rezultātā samazinātos budžeta vietu skaits augstskolās.

Sākotnēji valdība lēma par atalgojuma paaugstināšanu augstskolu pasniedzējiem, taču uz budžeta vietu samazinājuma rēķina, kas izraisīja satraukumu.

Daugavpils Universitātes (DU) Studentu padomes pārstāvis Matīss Lagzdiņš komentēja notiekošo: „Šī lēmuma rezultātā visā Latvijā varētu tikt zaudēti vairāki tūkstoši budžeta vietu. Daudzi brauc studēt uz DU no mazpilsētām, jo viņiem nav iespējas doties uz Rīgu. Rezultātā daudzi jaunieši, zaudējot izredzes iegūt izglītību, uzreiz aizbrauktu no Latvijas un sāktu strādāt.

Pagājušajā nedēļā, otrdien, Latvijas studentu apvienības (LSA) pārstāvjiem bija tikšanās Ministru kabinetā. Savukārt nākamajā dienā notika otra tikšanās – ar Ministru prezidentu. Rezultātā tika saņemts solījums, ka nākamajos trijos gados budžeta vietas neaiztiks, bet darba algas pasniedzējiem paaugstinās. Mēs redzējām, ka valdību tiešām satrauc izglītības problēmas, tāpēc pagaidām neredzu iemeslu neuzticēties.”

Tāpēc DU pārstāvji 31. oktobra gājienā nepiedalījās. M. Lagzdiņš paskaidroja universitātes Studentu padomes pozīciju: „Sarunās mēs panācām savus mērķus. Mums izrādīja pretimnākšanu, sekojoši, arī mums jāsper solis atpakaļ. Gājiens tika rīkots, lai pieprasītu vēl vairāk, bet tā ir negodīga rīcība. Vajag laikus piebremzēt.”

Visu rakstu lasiet 4. novembra numurā.