„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+15.1 °C
apmācies

Kurš jāpārbauda lojalitātē Latvijai?

Latvijas skolotāji vēl nav paspējuši attapties pēc darba algu reformas, kad Izglītības un zinātnes ministrija nākusi klajā ar jaunu iniciatīvu – ieviest Izglītības likumā grozījumus, kas paredz nekavējoties pārtraukt darba attiecības ar iestādes vadību vai pedagogu, ja konstatēts, ka šis darbinieks ir nelojāls Latvijai.

Ir grūti izdomāt vēl neprecīzāku formulējumu – „Latvijai nelojāls skolotājs”. Kas jāsaprot ar šo apzīmējumu, lāgā nespēja noformulēt pat „revolucionārais” ministrs Kārlis Šadurskis, kurš jau ir paspējis nomierināt daudz cietušos Latvijas pedagogus: „Es ļoti ceru, ka šiem grozījumiem būs tikai preventīvs raksturs, kas vienam vai otram direktoram liks padomāt, vai ir vērts atbalstīt militāro nometņu aģitāciju, citu valstu propagandu. Ceru, ka neviens netiks atlaists no darba, bet, ja kāds vēlēsies turpināt ierasto praksi, mums būs likuma norma, kura ļaus atrisināt šos jautājumus.”

Saskaņā ar grozījumiem, nākamos piecus gadus „nelojālajam” pedagogam būs aizliegts strādāt specialitātē.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) jau aprēķinājis, ka Latvijā varētu būt 30 „nelojāli” pedagogi. Šo secinājumu pamatā ir dienesta pārbaudes un analītiskie pētījumi, kā arī tiesībsargājošo instanču dati laikposmā no 2012. gada.

Visu rakstu lasiet 4. novembra numurā.