„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+15.1 °C
apmācies

Piešķirtie seši miljoni ir piliens jūrā

Latvijas valdība šogad piešķirs 6 miljonus eiro graudu audzētājiem, lai kompensētu samazinātās ražas zaudējumus lietavu un slikto laika apstākļu dēļ. Naudu saņems visi labības audzētāji, lai varētu norēķināties par pakalpojumiem un īstenot projektus. Tie gan ir līdzekļi, kas paredzēti pārejas posma valsts atbalstam par laukaugu platībām 2017. gadā, tāpēc nākamgad zemnieki saņems mazāk.

Ambeļu pagasta z/s „Diva Agro” īpašnieks Vadims Avdejevs saka paldies valdībai, ka tā ir ieraudzījusi graudkopju problēmas, lai gan nav vainīga pie šī gada sausuma un lietavām: „Manā saimniecībā ražība ir samazinājusies par 25-27%, salīdzinot ar 2015. gadu. Tomēr, ja šos miljonus sadalām uz visiem Latvijas graudkopjiem, tie varētu būt vidēji 7 eiro uz ha. Tas ir piliens jūrā.  Lai apartu hektāru zemes, man ir vajadzīgi vismaz 50 eiro, taču, pieskaitot amortizāciju, darba algu un citus izdevumus, summa būtu vēl lielāka. Jāsaprot, ka mazie graudkopji rezerves ir izlietojuši jau vasarā. Man bija jāsamaksā vairāk par labības kaltēšanu. Daži lauki bija tik slapji, ka mēģināju iebraukt 5-6 reizes, tātad tika tērēta degviela. Dažviet graudi izbira no vārpām sausuma dēļ. Citos laukos nokultajiem graudiem bija vien lopbarības kvalitāte, tātad tos pārdot varēja tikai par zemāku cenu, turklāt dzirnavnieki arī šiem graudiem samazināja iepirkuma cenu. Tiem zemniekiem, kuriem ir projekti un kredīti, būs jāmeklē papildus līdzekļi, lai pavasarī apsētu laukus.”       

Visu rakstu lasiet 4. novembra numurā.