„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+15.2 °C
apmācies

Kalkūnieši gaida dievkalpojumu Birkineļu baznīcā

5. novembrī Kalkūnes pagasta Birkineļu luterāņu kapsētā pirmo reizi notika svecīšu pēcpusdiena ar aizlūgumiem par mirušajiem. Kalkūnieši arī pārrunāja ieceri atjaunot Birkineļu luterāņu baznīcu sakrālajām un citām vajadzībām. 

Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāles dekāns Andis Lenšs uzsvēra, ka Dievs vienmēr atrod īstos cilvēkus tiem darbiem, kas nes labumu draudzei, sabiedrībai, un kalkūniešiem ir uzticēts augšāmcelt Birkineļu dievnamu. „Ja baznīca atdzims, pie dievnama noteikti jādarbojas draudzei. Koncerti un citas kultūras norises varētu būt kā draudzes pienesums sabiedrībai,” uzskata A. Lenšs.

Inese Bērziņa pirms vairākiem gadiem ar ģimeni un domubiedriem sāka Birkineļu kapsētas sakopšanu. Viņa pastāstīja: „Jau sešpadsmit gadus esmu Raiņa muzeja Berķenelē direktore, dienu dienā eju garām luterāņu baznīcai. Saprotu, ka jāiegulda milzīgs darbs, tomēr saku sev, ka te būs baznīca. Biedrība „Bekas”, ko izveidoju pagājušajā gadā, Kalkūnes vēstures biedrība „Calcune” un tās vadītāja Brigita Madelāne, Kalkūnes pagasta pārvalde un vadītājs Osvalds Kursītis jau ir pakustinājuši gulošo akmeni. Proti, esam salāpījuši jumtu, Špoģu mūzikas un mākslas skolas bērni apgleznoja logus, informatīvās zīmes stāsta gan par baznīcu un kapsētu, gan par dižgariem, kuri atdusas Birkineļos. Pateicoties B. Madelānes projektam, šogad noņemsim dievnama vēsturisko vējrādi, restaurēsim un noliksim Raiņa muzejā, bet tornī uzliksim tā kopiju. Mūs atbalsta daudzi kalkūnieši, kuri vēlas, lai Birkineļu baznīca atdzimtu.”     

Svecīšu pēcpusdienā bija klāt kalkūniete Lūcija Gorbika, kura šogad nosvinēja 90 gadu jubileju: „Birkineļos ir pagājusi mana bērnība. Esmu saaugusi ar šīs vietas cilvēkiem un vēsturi. Šajā kapsētā atdusas cilvēki, kas savu darbu, dzīvi ir veltījuši Latvijai - Birkineļu muižkungs barons Felkerzāms, Raiņa vācu valodas skolotājs Bazeners. Te var uzzināt Daugavpils latviešu biedrības vēsturi. Tas ir liels un nozīmīgs piemineklis zem klajām debesīm, kas ir jāsaglabā nākamajām paaudzēm.”

Visu rakstu lasiet 11. novembra numurā.