„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

Kur pazūd cilvēki?

Teju katru nedēļu Valsts policija nāk klajā ar informāciju par kārtējo bezvēsts pazudušo cilvēku. Oktobra beigās Latgalē policija meklēja divas nepilngadīgas draudzenes, kas bija pazudušas Rēzeknē, par laimi, abas šonedēļ atradās sveikas un veselas. Valsts policijas mājas lapā ir vesela sadaļa par bezvēsts pazudušajiem, kas tiek meklēti kopš 2006. gada. Pašlaik tur atrodama informācija par 26 cilvēkiem, kas pazuduši šogad un joprojām atrodas meklēšanā. Taču pazudušo skaits ik gadu ir krietni lielāks. VP Latgales reģionālās nodaļas Daugavpils iecirknis ik gadu saņem ap 100 iesniegumiem par pazudušiem cilvēkiem. Lielākā daļa šo cilvēku atrodas – dzīvi vai miruši, bet dažus neizdodas atrast pat gadiem.

VP Latgales reģiona pārvaldes kriminālpolicijas nodaļas meklēšanas grupas inspektors Valdis Stalidzāns stāsta, ka pazūd gan lieli, gan mazi, gan vecāka gadagājuma cilvēki. Katrs gadījums ir pilnīgi atšķirīgs, lai gan pastāv arī zināmas likumsakarības. Viena no aktīvākajām pazudušo grupām ir pusaudži viņu „interesantajā” vecumā, kad rodas vēlme justies neatkarīgiem, izmēģināt dažādus, ne vienmēr atbalstāmus dzīves izaicinājumus. Pusaudži visbiežāk aiziet no bērnunamiem, internātiem, nelabvēlīgām ģimenēm, taču pazūd arī labi situētu ģimeņu atvases, kurām dzīvē tomēr kaut kā pietrūkst, kaut vai piedzīvojumu.

Šajā ziņā liela sērga esot sociālie tīkli, kur jaunieši sev atrod domubiedrus, parādās citas intereses, tāpēc arī dodas prom, saka inspektors. Lielākoties šie klaiņotāji labprātīgi rokās nedodas. Policijai esot arī savi pastāvīgie „klienti”, kas regulāri mēdz klaiņot, tādus atrast jau esot vieglāk.

Visu rakstu lasiet 11. novembra numurā.