„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+20.7 °C
daļēji mākoņains

Pārpeldēja trīs upes un aizturēja robežpārkāpējus

Valsts robežsardzes seržante Inta Garkule-Marecka Latvijas valsts svētkos pie dienesta formas spraudīs Atzinības krustu. Šis augstais apbalvojums vasarā viņai tika pasniegts par drosmi un Vjetnamas imigrantu varonīgu aizturēšanu. Nakts tumsā, sekojot uzticamajam dienesta sunim Niksonam, Inta, ne mirkli nešauboties, pārpeldēja trīs upes. Kinoloģei ir tikai 24 gadi.

Inspektors-kinologs seržante Inta Garkule-Marecka atceras, ka tā bijusi parasta dienesta dežūra ar četrkājaino cīņu biedru vācu aitu suni Niksonu uz ES austrumu robežas. Robežsargi saņēmuši informāciju, ka kāds esot nelikumīgi šķērsojis robežu. Intai tika dots uzdevums pārbaudīt, vai nav redzamas pēdas. Ieradusies norādītajā vietā, Inta sunim uzsauca ierastajā mīļvārdā - Borzīti, meklē! Viņi devās gar robežu. Suns uzreiz uzgāja pēdas. Priekšā bija upe, taču sunim tas nebija šķērslis. Niksons metās ūdenī, norādot Intai, ka robežpārkāpējs ir šķērsojis upi. Inta peldēja pakaļ, taču ar to pēdu dzīšana nebeidzās. Suns viņu aizveda līdz nākamajai purvainai upei un atkal ieleca ūdenī. Zinot, ka Borzīša deguns viņu ne reizi nav pievīlis, Inta vēlreiz metās ūdenī kopā ar četrkājaino pārinieku. Pēc pāris minūšu skrējiena sunim un Intai bija jāturpina vēsā pelde jau trešajā meža upītē. Tikai tās otrā krastā viņi abi atrada robežpārkāpēju. Ieraudzījis suni, nelikumīgais robežas šķērsotājs vjetnamietis nepretojās. Tomēr Niksons lika Intai doties tālāk, un viņi drīz sadzina pēdas otram vjetnamietim. Pēc brīža ieradās Intas kolēģi, kas pārkāpējus aizveda uz robežsardzes nodaļu.

Visu rakstu lasiet 11. novembra numurā.