„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

„Aromātiskais” kaimiņš nomocījis Mežciema iedzīvotājus

Jau vairākus gadus turpinās Mežciema iedzīvotāju un zarnu apstrādes uzņēmuma „SW Kover” konflikts. Specifiskās ražotnes dēļ visā mikrorajonā elpu smirdoņa rauj ciet, taču uzņēmums uzstāj, ka visas normas tiekot ievērotas.  Konflikta trešā puse ir pašvaldība, kura, no vienas puses, ir ieinteresēta ražošanas attīstībā un darba vietu radīšanā, bet no otras puses – saprot iedzīvotājus, kuriem ir neskaitāmi iebildumi pret smirdīgo kaimiņu.

Pušu kārtējā tikšanās norisinājās vienā no Jaunbūves kafejnīcām. Kā atzīmēja, Mežciema iedzīvotāji, tā bija dīvaina vietas izvēle – tālu no pilsētas centra, kā arī maz vietas. Tomēr sapulce pagāja lietišķā gaisotnē, lai gan neiztika arī bez paaugstinātiem toņiem.

Aktīvie iedzīvotāji pa šiem gadiem pamatīgi izpētījuši Latvijas likumdošanu, daudzkārt vērsušies pašvaldībā ar lūgumiem un valsts instancēs ar sūdzībām, lai ietekmētu situāciju, bet, viņuprāt, pagaidām nav nekāda efekta, nav izdevies likt sevi sadzirdēt, un pastāv aizdomas par korupciju un lobēšanu.

Cilvēkiem ir sakrājies milzum daudz pretenziju pret uzņēmumu, viņi tās apkopojuši atsevišķā sarakstā. Rūpnīca sagandē dzīvi, jo atrodas ļoti tuvu dzīvojamām mājām, -- nevar atvērt logus, izžaut veļu, apēst no ābeles norautu ābolu. Smaka pievilina parazītus, mušas un citus kukaiņus. Turklāt ir pārkāptas neskaitāmas likumdošanas normas, piemēram, iedzīvotāji netika informēti par ražotnes atklāšanu, nebija Veselības inspekcijas piekrišanas ražotnes atvēršanai, kā arī netika veikts šādas darbības ietekmes uz vidi un cilvēku veselību monitorings. Visu to nosaka likums „Par piesārņojumu”. Pēc iedzīvotāju teiktā, uzņēmumam nav centralizētās kanalizācijas, bet mašīna, sūknējot notekūdeņus, stāv uz Bezdelīgu ielas braucamās daļas, un smirdīgais šķidrums no tās tek tieši uz ielas. Šos faktus apstiprina daudzas fotogrāfijas. Pārkāpti arī „Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi saskaņā ar Daugavpils teritoriālo plānojumu”, jo pārsniegti atļautie 40% platības. Ražotnes dēļ Mežciemu nav iespējams atjaunot un attīstīt kā kūrorta zonu, piesaistot tūristus.

Visu rakstu lasiet 15. novembra numurā.