„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+14.1 °C
apmācies

Ekskursijās atdzīvojas cietokšņa pagātne

12. novembrī Daugavpils cietoksnī notika pirmā tematiskā ekskursija „Es esmu tik kareivis…”. Cilvēki sāka pieteikties jau labu laiku pirms noteiktā datuma, krievu un latviešu grupa tika pilnībā nokomplektēta. Pastaigā pa cietoksni devās aptuveni 80 cilvēki.

Sniegputenis neaizbaidīja ekskursantus, kuri, paņēmuši līdzi dūraiņus un kapuces, Cietokšņa kultūras un informācijas centra speciālistu Māra Grunska un Jolantas Šmukstes vadībā pusotras stundas laikā apskatīja visinteresantākos objektus. Daudzi jau sen nebija apmeklējuši cietoksni, piemēram, Tamāra atzinās, ka visu mūžu dzīvo Daugavpilī, bet cietokšņa objektus pēc to restaurācijas nav apskatījusi. Cietoksnī savulaik dienējuši daudzu ekskursijas dalībnieku tēvi un vectēvi.

Jaunā ekskursija ir veltīta laikposmam no 1920. līdz 1940. gadam, kad cietoksnī bija dislocēta 4. Zemgales divīzija. Tajā ietilpa 10. Aizputes, 11. Dobeles un 12. Bauskas kājnieku pulks un artilērijas pulks. Šis vēstures periodu ir maz izpētīts, paziņoja M. Grunskis, kurš kopā ar kolēģiem vāc vēstures materiālus un fotogrāfijas par karavīru sadzīvi un dienestu cietoksnī laikā starp diviem pasaules kariem.

Visu rakstu lasiet 17. novembra numurā.