„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+13.7 °C
apmācies

Pie elektroniskās veselības pieradinās pakāpeniski

Jau no 1. decembra ārstiem būs jāizraksta elektroniskās darbnespējas lapas un receptes. No šīs ieceres Veselības ministrija nav atteikusies arī pēc daudzajām diskusijām ar ārstiem, taču piekritusi pagarināt e-recepšu un e-darbnespējas lapu brīvprātīgas lietošanas periodu. Veselības ministre Anda Čakša rosinās grozījumus MK noteikumos, paredzot, ka pagaidām e-receptes un e-darbnespējas lapas lietošana notiks pilotprojekta veidā.

E-veselības sistēma jau darbojas, to var lietot gan ārsti un farmaceiti, gan arī ikviens iedzīvotājs. Taču, apzinoties, ka 1. decembrī ne visi ārsti būs sākuši lietot e-veselību un  pacienti var nesaņemt nepieciešamos pakalpojumus, ministrija plāno noteikt pārejas periodu. Tas ļautu pakāpeniski apgūt jauno sistēmu, saglabājot iespēju medicīnisko dokumentāciju aizpildīt arī uz papīra veidlapām.

Pagaidām iedzīvotājiem nav īsti skaidrs, kā darbosies elektroniskās zāļu receptes un slimības lapas. Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga skaidro, ka elektronisko veselības sistēmu ieviesīs pakāpeniski. Izrakstītās e-darbnespējas lapas un e-receptes varēs apskatīt, autorizējoties portālā www.eveseliba.gov.lv. To var izdarīt, izmantojot internetbankas piekļuves datus, elektronisko parakstu vai personas apliecību (eID).

Šobrīd šajā portālā cilvēks var redzēt, kas ir viņu ģimenes ārsts, kā arī norādīt savu kontaktinformāciju un kontaktpersonu saziņai. Informācija par veiktajiem izmeklējumiem, diagnozēm u.c. jaunajā sistēmā uzkrāsies pakāpeniski. Taču līdz šim papīra formāta dokumentos uzkrātā medicīniskā informācija e-veselības sistēmā nebūs pieejama.

Paši ārsti par jauno e-veselības sistēmu gan nav sajūsmā un uzskata, ka tā tikai sarežģīs dzīvi gan mediķiem, gan pacientiem.

Daugavpils ģimenes ārsts Aleksejs Jefremkins jauno sistēmu nelieto un arī neatbalsta tās ieviešanu, jo tai esot vairāki trūkumi. Starp mediķiem jau klīstot anekdote, ka slimnīca ir vieta, kur pacienti traucē ārstiem strādāt ar dokumentiem.

Par jaunās sistēmas ieviešanu nobažījusies arī Aglonas ģimenes ārste Skaidrīte Valaine. Viņa jau saņēmusi līgumu, taču vilcinās to parakstīt.

Visu rakstu lasiet 17. novmbra numurā.