„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+13.6 °C
apmācies

Viktorijas laikmeta šarms un upuri

Modes vēsturnieks, mākslas zinātnieks, kolekcionārs un populārais televīzijas raidījumu vadītājs Aleksandrs Vasiļjevs pēc diviem gadiem atgriezies Daugavpilī, lai Marka Rotko mākslas centrā atklātu unikālu tērpu un aksesuāru izstādi „Viktorijas laikmeta modes šarms”.

A. Vasiļjeva jaunā ekspozīcija izraisīja īstu ažiotāžu. Viņš vienmēr labprāt runājas ar apmeklētājiem, fotografējas ar pielūdzējām, sniedz autogrāfus un bārsta komplimentus tā, ka ikviena sieviete jūtas īpaša.

Izstādē apskatāmas aptuveni 60 kleitas un 150 aksesuāri, kas bija raksturīgi karalienes Viktorijas laikmetam. Karaliene Lielbritānijas un Īrijas Apvienotajā karalistē valdīja no 1837. līdz 1901. gadam. Visi priekšmeti izstādē ir unikāli, to vecums – vairāk nekā 150 gadi, pastāstīja A. Vasiļjevs. Kleitas, kuras tika šūtas vienā eksemplārā un pēc pasūtījuma, ir rūpīgi atjaunotas, pateicoties restauratoru zelta rokām. Visu tērpu galvenā „rozīnīte” ir to miniatūrie izmēri. „Jūs sāks mocīt kompleksi, kad tos ieraudzīsiet. Sievietes agrāk bija kā mūsdienu bērni, viņu vidukļa apkārtmērs nepārsniedza 50 cm, kājām bija 34. izmērs, augums – 155 cm. Jūs nodomāsiet, ka tās ir rotaļlietu kleitas. Arī vīrieši bija mazi, taču dzimstība – augsta,” pastāstīja Aleksandrs Vasiļjevs.

Visu rakstu lasiet 22. novembra numurā.