„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+17.8 °C
daļēji mākoņains

Brīvajā skolā cenšas radīt ģimenisku vidi

Preiļu Brīvajā skolā mācību dienas rīts sākas ar jautru rosību – piecgadīgajam Juliānam tiek svinēta dzimšanas diena, par godu kam viņa vecāki sarūpējuši svētku torti, kas pirms stundām tiek draudzīgi notiesāta. Tālāk gaidītā zvana vietā atskan skolotājas Sanitas aicinājums skolēniem nākt uz stundu, bet mazākie bērni dodas uz savu istabu, kur viņus gaida audzinātāja Kristiāna un divi viņas palīgi – Mārtiņš un Liene.

Mācību stundas notiek, gan sēžot pie skolas sola, gan uz bumbām vai dodoties laukā pastaigā. Mācību stunda ilgst 20 minūtes, pierakstus bērni veic ar zīmuli lielās kladēs bez rūtiņām vai līnijām, stundās izmanto veselīgus bišu vaska krītiņus. Katras mācību stundas atslēgas vārds esot – sajūtas. Skolā valda ģimeniska atmosfēra, un nav arī brīnums, jo te par pedagogiem strādā dažu bērnu vecāki. Arī skolas direktores Ilonas Indriksones meitiņa Kate te apmeklē pirmsskolas grupu.

Skolas direktore stāsta, ka tieši vecāki, kas apvienojušies biedrībā „Preiļi izglītotai Latvijai”, bijuši skolas dibināšanas iniciatori, jo vēlas paši maksimāli iesaistīties bērnu izglītošanā, un papildus valsts izglītības standartos iekļautajiem mācību priekšmetiem mācīt arī daudzas citas dzīvē noderīgas lietas, latvisko dzīvesziņu, latgaliešu valodu un amatus.

Visu rakstu lasiet 22. novembra numurā.