„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+7.3 °C
daži mākoņi

Budžeta vietas aizpildītas, bet speciālistu trūkst

Informācijas tehnoloģijas ir viena no nozarēm, kas attīstās visātrāk. IT jomas speciālisti ir vieni no nedaudzajiem, kuri var garantēti atrast labi apmaksātu darbu. Informācijas tehnoloģiju bakalaura un maģistrantūras programmās gan Daugavpils Universitātē, gan Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā nav problēmu ar budžeta vietu aizpildīšanu. To skaits pieaug, bet tirgum vajag vēl vairāk. Nelaime tā, ka studijas beidz vien puse jauniešu, kuri tās uzsākuši. Piemēram, 2015./2016. mācību gadā DU uzņēma 50 studentus, bet jūnijā kursu pabeidza tikai 25.

„Salīdzinājumā ar citām specialitātēm, mēs uzņemam daudz studentu. Vienīgā problēma – cik viņi ir spēcīgi un noskaņojušies pabeigt studijas. Vispārējā tendence liecina, ka eksaktās zinātnes sāk studēt daudzi, bet pēc pirmā kursa atsijājas aptuveni 30%. Turklāt ne jau vienmēr tāpēc, ka grūti mācīties. Cilvēki ir dzirdējuši par labām algām, interesantu darbu, bet nav gatavi patstāvīgi strādāt,” vispārējo tendenci skaidro DU Informātikas katedras pasniedzējs Andris Vagalis.

Jāatzīmē, ka topošajiem studentiem ir vājš priekšstats par to, kas ir informācijas tehnoloģijas. Ja jaunietim ir neliela pieredze darbā ar datoru, viņš uzskata, ka labi pārzina šo jomu un sāk studēt informācijas tehnoloģijas, lai iekārtotu savu dzīvi. Taču rezultātā saskaras ar to, ka ir nepieciešamas labas zināšanas matemātikā un loģiskā domāšana.

„Es strādāju gluži kā kadru daļa. Daudzi darba devēji, tostarp arī no Rīgas firmām, zvana un lūdz atrast viņiem jauniešus. Trūkst izglītota darbaspēka,” stāsta DU Informātikas katedras vadītāja Svetlana Ignatjeva. „Cilvēki ar šādu specialitāti bezdarbniekos nepaliks.”

Visu rakstu lasiet 25. novembra numurā.