„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+9.2 °C
daži mākoņi

„Svātra” iepazina Gruzijas viesmīlību

Oktobra nogalē Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopa „Svātra” pārstāvēja Latviju un Daugavpili tūrisma un kultūras tradīciju festivālā Batumi, Gruzijā un viesojās Kedā pie saviem draugiem, folkloras kopas „Elesa”. 

Kopas „Svātra” vadītāja Sarmīte Teivāne stāsta, ka tās bija četras emocijām un piedzīvojumiem piesātinātas dienas, jo varēja pārpilnām izbaudīt gruzīnu viesmīlību, nobaudīt nacionālos ēdienus – hinkali, hačapuri un riekstu kārumu čurčellu, izgaršot Gruzijas vīnus, tīksmināties par pasakainajām kalnu ainavām, baudīt fantastiskos gruzīnu dziedājumus. Dažiem „Svātras” dalībniekiem jau iepriekš ir izdevies pabūt Gruzijā, taču ikreiz šī valsts spējot pārsteigt. 

Pirmajā dienā ceļotājus sagaidījis dzestrs laiks un spēcīgs vējš, tāpēc viņi novērtējuši, ka Latvijas laukos visās mājās ir apkures krāsnis, jo Gruzijā kalnu ciematu mājās to nav. Lai gan vietumis nācies salt, taču pirmā viesošanās diena bijusi ļoti emocionāla. Kutaisi viņiem izdevies aplūkot unikālus kultūrvēstures pieminekļus, tostarp krāšņo Dāvida Cēlāja baznīcu, kas ir iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Sarmīti pārsteigusi gruzīnu spēja cauri gadsimtiem saglabāt kultūras bagātības, jo dievnamā teicami saglabājušies senie sienu gleznojumi, un tas darbojas arī mūsdienās kā vīriešu klosteris. Tālāk ceļš vedis uz slavenajām Prometeja alām, kas ir viens no lielākajiem tūrisma objektiem Kutaisi. Šajā alā tūristus pazemē pavada Mocarta mūzika, kas novērš domas par atrašanos dziļi zem zemes. Pazemē izveidota arī Mīlestības sala, kur gruzīniem notiek laulību slēgšanas ceremonijas.   

Visu rakstu lasiet 25. novembra numurā.