„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+10.6 °C
daži mākoņi

Ciemos pie tautiešiem Toronto

Oktobra nogalē Daugavpils ārste Anna Krumpāne devās uz ārstu konferenci Toronto, taču viņu visvairāk saviļņojusi nevis iespēja pabūt tik liela mēroga pasākumā, bet laime satikt svešumā tautiešus un izbaudīt viņu viesmīlību.

Kanādā Annu uzņēmusi latviešu ģimene – Mārīte un Indulis Kulnieki, kā arī Induļa māsa Zelma un Mārītes māsa Mirdza, kuras izdevies atrast ar savas draudzenes Marijas Kozindas starpniecību. Kara laikā viņi visi, vēl būdami mazi bērni, kopā ar saviem vecākiem devušies bēgļu gaitās un nonākuši Kanādā, kur arī izveidojuši turpmāko dzīvi. Ar lielu sajūsmu Anna stāsta par viņai svešo cilvēku atsaucību un sirsnīgo uzņemšanu. Tieši pateicoties jaunajiem draugiem, viņai bijusi iespēja pabūt pie leģendārā Niagāras ūdenskrituma, uzkāpt galvu reibinošajos debesskrāpjos, no kuriem paveras elpu aizraujoši skati, iepazīt gan Toronto, kur dzīvo Mārīte ar Induli, gan gleznaino Kičineras pilsētiņu, kur apmetusies Zelma.

Anna stāsta, ka Indulis ar Zelmu nāk no Vārkavas puses, bet Mārītes ģimene ilgus gadus dzīvojusi Mežciemā, Daugavpilī. No viņiem dzirdējusi aizraujošu un smeldzīgu stāstu, kā viņu ģimenes kara gados devās bēgļu gaitās, kā nācies dzīvot bēgļu nometnēs Vācijā, pirms nokļuvuši beidzot Kanādā, ka nekāda medusmaize viņus svešumā nav gaidījusi, jo par vietu zem saules nācies cīnīties ar smagu darbu. Zelma stāstījusi, ka viņu vecāki arī Kanādā iemanījušies stādīt kartupeļus un turēt cūkas, lai ģimenei būtu iztikšana.

Visu rakstu lasiet 25. novembra numurā.