„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+9.2 °C
daži mākoņi

Jauna teritoriālā reforma tiek sasteigta

Vides un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ir sagatavots projekts, kas paredz ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus. Līdz gada beigām ministrijai jāpabeidz konsultācijas ar pašvaldībām par šo ieceri, bet līdz 2017.gada martam jāiesniedz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tajā nosakot sadarbības teritorijas, šāda informācija parādījusies lielākajos republikas nozīmes laikrakstos un ziņu portālos.

Pagaidām gan informācijas par gaidāmo reformu ir ļoti maz, vien zināms, ka paredzēts izveidot Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils, Gulbenes, Cēsu, Valmieras, Madonas, Ogres, Siguldas, Bauskas, Jelgavas, Tukuma, Saldus, Liepājas un Ventspils apriņķi. Tie būtu novadi, apvienoti ap noteiktu centru. Šobrīd Latvijā ir 30 nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centri. Tātad gandrīz puse no tiem neiegūs apriņķa centra statusu. Savukārt novembra sākumā parādījās vēl viena versija – par 29 sadarbības teritoriju izveidi.

Kamēr valdībā notiek diskusijas, pašvaldību vadītāji neziņā rausta plecus, jo par gaidāmo kārtējo reformu trūkst informācijas, līdz ar to arī nav nekādas skaidrības. Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele atzīst, ka Latgales pašvaldībām vēl nav notikusi solītā tikšanās ar VARAM pārstāvjiem, taču viņa atzīst, ka esošais modelis ar 16 apriņķiem Latgales reģionu sašķels, jo jauno apriņķu kartē dažas Latgales pašvaldības uzrodas jau pie Jēkabpils un Gulbenes apriņķa. Viņa uzskata, ka Latgales pašvaldības noteikti būs pret šādu sadalījumu.

Visu rakstu lasiet 25. novembra numurā.