„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+7.5 °C
daļēji mākoņains

Iznākusi Francim Kempam veltīta grāmata

30. novembrī Lūznavas muižā, svinot Andrejdienu, sveica Francim Kempam veltītās grāmatas „Aizlauztais spaits” autorus Sandru Ūdri un Juoņu Ryučānu.

Latgaliešu kultūras biedrības projektu par  grāmatas izdošanu atbalstīja Latgales kultūras programma. Grāmata ir veltījums izcilajam latgalietim viņa jubilejā, tā izdota F. Kempa 140 gadu atceres pasākumu projektā, kura vadītāja ir Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolas profesore, valodniece Ilga Šuplinska .

Francis Kemps (1876–1952) ir dzimis tieši Ziemas saulgriežu laikā, 24. decembrī, turklāt viņa paveiktais bieži saistās ar gaismas vārdu, kaut vai pirmās latgaliešu avīzes „Gaisma” izdošana 1905. gadā. Tāpēc viņa dzīve atainota kā gaismas stars, kas aizlauzts pret liktens liktajiem šķēršļiem.

Sandra Ūdre un Juoņs Ryučāns pastāstīja par grāmatas tapšanu. „Maruta Latkovska, žurnāla „Katoļu Dzeive” toreizējā redaktore, meklēja kādu, kas varētu uzrakstīt grāmatu. Viņa man atdeva visus sakrātos materiālus. Paldies Juoņam Ryučānam, kurš piekrita būt līdzautors, un plašajai konsultantu saimei. Ja stāsta par vieglām un grūtām lappusēm, tad man viegli rakstījās par Franča bērnību. Pateicoties Silvijai Bricei, uzzināju Mares stāstu, par kuru zina retais. Viņa iedvesmoja Franci. Juoņs gan uzņēmās rakstīt par karu. Mēs centāmies aprakstīt tās Franča Kempa dzīves ainas, kuras nav atrodamas citās grāmatās,” teica Sandra.

Juoņs gan uzsvēra Sandras lielo ieguldījumu, un atzinās, ka pats esot apkopojis vien vēstules. Viņš uzskata: „Kad ir daudz faktiskā materiāla, tad rakstās vēsturisks darbs. Taču mēs par Franci Kempu stāstām arī caur savu rakstura un saprašanas prizmu.”

Visu rakstu lasiet 9. decembra numurā.