„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+14.8 °C
skaidrs laiks

Uz mazapdzīvotām vietām autobuss kursēs pēc pieprasījuma

Pasažieru skaits katru gadu sarūk par 5%, turklāt tikai 2% no reģionālajiem maršrutiem ir pelnoši. Visus reisus slēgt nav iespējams, tāpēc risinājums varētu būt transports pēc pieprasījuma.

Autotransporta direkcijas ierosinātie likumdošanas grozījumi, kas varētu tikt pieņemti 2017. gada sākumā, paredz vairākus risinājumus, kā nodrošināt transportu tiem pasažieriem, kuri dzīvo nomalēs un viensētās, vai pasažieriem ar invaliditāti. Ja pasažieris būs iegādājies biļeti vai piezvanījis un pieteicis pakalpojumu, tiks īstenots reiss pēc pieprasījuma. Otra forma būs galapunkts pēc pieprasījuma, kad autobuss kursēs līdz konkrētajam galapunktam tad, ja pasažieris būs iegādājies biļeti. Vēl viens risinājums varētu būt noteiktais reisa posms, kas nozīmē, ka autobuss esoša maršruta posmā pēc pieprasījuma iebrauktu konkrēta ciema centrā vai pieturā, kas neatrodas tieši pie lielceļa. „Transports pēc pieprasījuma būtu loģisks risinājums iedzīvotāju pārvietošanos iespēju saglabāšanai mazāk apdzīvotās teritorijās. Tiks arī nodrošināts sabiedriskais transports cilvēkiem ar invaliditāti. Turklāt, ieviešot transportu pēc pieprasījuma, būs iespēja samazināt pasažieru pārvadātāju zaudējumus,” tiekoties ar Latgales plānošanas reģiona pašvaldību vadītājiem un pārvadātājiem, skaidroja Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.   

Nerentablo maršrutu dotēšanai šogad ir nepieciešami papildu 3,29 mlj. eiro. Ir veiktas izmaiņas 400 maršrutos, atklāti 4 jauni un slēgti 13 maršruti.

Visu rakstu lasiet 13. decembra numurā.