„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+17.1 °C
apmācies

Norunā dzejoli - saņemsi konfekti

Svētku priekšvakarā malu malās notiek Ziemassvētku pasākumi, kuros bērni vienmēr gaida ierodamies Salaveci ar lielu dāvanu maisu. Kad ilgi gaidītais brīdis ir klāt un maiss tiek vērts vaļā, bērni aiztur elpu, bet vecāki nopūšas – atkal svētki atnākuši ar kārtējām konfekšu tūtām, kuras pašiem vien nāksies palīdzēt iztukšot.

Tradīcija svētkos dāvināt konfektes ir ļoti sena, taču laika gaitā tā zaudējusi savu burvību, turklāt arī par veselīgu to nevar saukt. Pirms gadiem trīsdesmit saņemt labāko konfekšu izlasi bija īsts brīnums. Ja vēl paciņā gadījās kāds smaržīgs mandarīns, tad laime bija bezgalīga. Mūsdienās grūti bērnus pārsteigt ar konfektēm, taču tradīcija paliek. Pateicoties pašvaldību labvēlībai, omītēm, radiem, draugiem un pašiem vecākiem, daudzi bērni tiek pie milzīga saldumu krājuma. Saldumus bērni dabū arī svētku gaidīšanas laikā, jo populāri kļuvuši Adventes kalendāri ar našķi katrai dienai.

Mazās Elīzas mamma Jana stāsta, ka viņu pašvaldība bērniem katros Ziemassvētkos sarūpē tradicionālās konfekšu tūtas. Viņa atzīst, ka saldumi ir visērtākais dāvanu veids, tās saņem skolēni un pirmsskolas audzēkņi. „Svētki ir saldo našķu laiks, bērns tos var ēst bezgalīgi, neuztraucoties par zobiem un veselību. Savam bērnam saldumus dodam normēti, cenšamies kontrolēt,” saka Jana. Diemžēl daudziem bērniem no saldumiem ir alerģija, tāpēc, viņasprāt, būtu lietderīgi dāvanu saturu dažādot, piemēram, par to pašu summu varētu iegādāties kādas mantiņas vai grāmatas. Jana uzskata, ka bērniem daudz svarīgāks ir svētku pasākums un tikšanās ar Ziemassvētku vecīti, bet dāvana ir papildu pārsteigums.

Vecākiem derētu iedziļināties konfekšu saturā un aizdomāties, pirms dot tās bērniem, atgādina ģimenes ārsts Aleksejs Jefremkins, kurš arī saviem bērniem cenšas ierobežot saldumu lietošanu. Ārsts uzsver, ka konfekšu ražošanā reti izmanto dabīgu cukuru, tā vietā lieto glikozes sīrupu, ko iegūst no ģenētiski modificētas kukurūzas.

Visu rakstu lasiet 16. decembra numurā.