„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+17.1 °C
apmācies

Latgales uzņēmēji saņem atbalstu savam biznesam

Daugavpilī 19. decembrī notika ceturtā Latvijas reģionālā konkursa „Biznesa ekspresis” Latgales fināls. Konkursu rīko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu. Žūrija izvēlējās trīs dalībniekus (no pieciem), kuri saņēma attiecīgi 5, 3, un 2 tūkstošus eiro (pēc nodokļu nomaksas).

Konkurss jaunajiem uzņēmējiem, kuri nolēmuši attīstīt savu uzņēmējdarbību valsts teritorijā, notiek visos Latvijas reģionos. Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Rīgas uzņēmējiem jau sadalīti 40 tūkstoši eiro.

Konkurss ir nopietns, tam ir vairāki posmi. Vispirms pretendenti iesniedz savas biznesa idejas, tās novērtē komisija un izvēlas labākās, perspektīvākās un ilgtspējīgākās. Šogad Latvijā otrajai konkursa kārtai atlasīja 50 idejas, desmit no katra reģiona un Rīgas. Galarezultātā no desmit idejām palika piecas, no kurām, savukārt, izvēlējās pirmo triju vietu ieguvējus. Latgalē konkursam bija iesniegtas 52 biznesa idejas.

Katram pretendentam bija jāpamato sava ideja žūrijai, kuru vadīja „Swedbank” finanšu centra vadītājs Daugavpilī Edmunds Užens, žūrijā bija arī Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Uzņēmējdarbības attīstības centra u. c. struktūru pārstāvji. Visspilgtākā un veiksmīgākā bija Oskara Mežnieka (Ambeļu pagasts) prezentācija. Rīdzinieks Oskars pirms desmit gadiem pārcēlās uz dzīvi Latgalē un sāka nodarboties ar senu amatu – apjumt ēkas ar plēstām skaidām. Tā kā Oskaram piemīt aktiera talants, viņš emocionāli un jautri pastāstīja par visām dabiskā materiāla priekšrocībām. Viens no viņa paņēmieniem darbā ar klientu ir atbraukt pie pasūtītāja un mācīt viņam pašam klāt jumtu. Par saņemto naudu viņš gatavojas iegādāties minitraktoru, jo pašlaik plēstās skaidas viņš ved ar ķerru. Tuvākajā nākotnē O. Mežnieks gatavojas sarīkot Ambeļos vērienīgu namdaru salidojumu.

Visu rakstu lasiet 23. decembra numurā.