„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.3 °C
skaidrs laiks

Puzuri roku vingrināšanai un mājas rotai

Naujenes kultūras centra Ziemassvētku darbnīca decembrī bija veltīta puzuriem. Pasākumu organizatore Vanda Gibovska pastāstīja, ka puzurs ir sena latviešu rota, kas vingrina rokas, rotā un attīra telpu.

Bērni ņēma rokās lineālu un šķēres, lai niedres sagrieztu 12 vienādos posmiņos. Pēc tam tie bija jāuzver uz gara stipra diega. Senāk izmantoja vilnas diegus, bet darbnīcā noderēja parasti izturīgi šujamie diegi. Vispirms ir jāsaver četri niedru posmi, lai izveidotu kvadrātu, turklāt mezgls jāsasien tā, lai paliktu pagarš diegs, uz kura vara uzvērt vēl divus posmus. Kad divi posmi ir uzvērti, diega galu piesien pie kvadrāta otra stūra. Sanāk konstrukcija, kas izskatās kā uzzīmēta mājiņa ar jumtu. Tādu „jumtu”  no diviem posmiem, piesienot diegu pie kvadrāta stūriem, izveido pie katras kvadrāta malas, kamēr sanāk zvaigzne ar četriem stariem.

Visu rakstu lasiet 23. decembra numurā.