„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+18.0 °C
daži mākoņi

Nīcgales ciemā bažījas par dzeramā ūdens kvalitāti

Nīcgalieši šobrīd cīnās par to, lai Nīcgales ciemā tīrs ūdens tecētu no krāna gan daudzdzīvokļu, gan privātajās mājās, jo dzeramais ūdens pēc avārijas bij brūnā krāsā, ar nelabu piegaršu un smaku, kas līdzinās amonijam.

Nīcgales pagasta pārvaldei un Daugavpils novada domei 6. decembrī bija iesniegta vēstule ar 54 parakstiem, vēlāk 7. decembrī bija izsaukti Veselības inspekcijas inspektori, kuri ūdens paraugus no mājas Daugavas ielā 7 nosūtīja uz BIOR laboratoriju. Vēl viens ūdens paraugs bija paņemts 19. decembrī no daudzdzīvokļu mājas Skolas ielā 1. Laboratorijas atzinums par abiem paraugiem bijis negatīvs. Par to tika ziņots pagasta pārvaldei, taču pārvalde atbildi nesniedza. Lai gan bija laiks pirms Ziemassvētkiem, tomēr Nīcgales iedzīvotāju pacietības mērs bija pilns. 23. decembra vakarā Nīcgales pagasta pārvalde pēc komunālā dienesta iniciatīvas rīkoja sapulci, kurā gaisotne bija sakāpināta līdz baltkvēlei.

Nīcgalieši, pārkliedzot cits citu, bieži pārtrauca pagasta pārvaldes vadītāju Pēteri Stikānu un dzīvokļu un komunālās saimniecības dienesta vadītāju Juri Kokaru, kuri jau vasarā bijuši mutiski informēti, ka Nīcgales ciemā dzeramais ūdens ir brūns un negaršīgs, ar asu, nepatīkamu smaku. Iedzīvotāji uzstāja, ka pārvaldei jāveic pārrēķins par nelietojamo ūdeni, tāpat tai būtu jāsedz visi dezinfekcijas izdevumi nevis jāmaksā par tiem no māju apsaimniekošanas naudas, jo tā nav iedzīvotāju vaina, ka ūdeni nevar lietot.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.

Komentāri

31.12.2016 08:13
Venite
Mēs nerakstam tikai komentārus,mēs arī cīnamies un cīņai ir nelieli panākumi.Protams ,ka būs vēl laiks jāpacieš,kamēr visu atrisinās,vismaz mēģinu tam ticēt. Man patīk dedzīgie pagasta pārvāldes aizstāvji,kuri paši ved mājās akas ūdeni. Es piekrītu,ūdensvadi,attīrīšanas iekārtas viss ir novecojis,sen bij laiks ierīkot visu jaunu. Bet par to bij jārūpējas un jādomā laicīgi pirms daudziem gadiem,bij jāraksta projekti,jāmeklē līdzfinansējums.Tas ir smags un ilgs process,bet nav neiespējams.Komunālā dienesta vadītāja teiktais,ka šobrīd krāna ūdens neesot brūns nav īsti patiess,ir dienas kad tek brūns, ir dienas kad dzeltenīgs,gan tīrs bet smirdīgs. Es godīgi maksāju padsmit gadus nodokļus,dzīvoju visu mūžu Nīcgalē,nekad nav bijis parādu par komunālajiem maksājumiem,vēlētos saņemt tīru ūdeni,neko vairāk arī nelūdzu.
31.12.2016 00:52
iedzīvotāja
Mājās ievietojām ūdens filtru, izmaksā 68 centus 2 nedēļās, ūdens tek no krāna tīrs, protams, tā ir problēma, ar kuru jātiek galā, bet nu ja tik tiešām problēma tiek risināta uz noteiktu laiku var ievietot šo filtru, un nevajadzēs raizēties par ūdens kaitīgumu, jo saprotams , ka cilvēki uztraucas gan par savu, gan bērnu veselību, bet ar komentāru rakstīšanu problēma netiek risināta. Ūdens šajā ciemā nekad nav bijis īpaši tīrs, tāpēc brēku celt vajadzēja jau pirs sākās šādas problēmas, kad tās varēja novērst vieglāk, bet zinot tagadējo situāciju arī pēc šī skandāla nekas nemainīsies kardināli un pēkšņi nesāks no krāniem tecēt tīrs ūdens... jo cik zināms ūdens bākā tas ir tīrs un vaina ir trubās un tajā , ka ūdens nostāvas tajās , kas arī rada smaku un krāsu, tas ir tikai tāpēc , ka iedzīvotāji maz lieto ūdeni un ūdens nespēj pārcirkulēt.
30.12.2016 21:08
Artūrs
Jūsu vieta saeimā, tur ir pilns ar tādiem kā jūs. Kuri zina kā tikai ieviest jaunus nodokļus, mēles kustināt un vēderus audzēt. Cilvēkiem ir reāla problēma, bet jūs aizstāvat tos, kuri ir šīs problēmas izraisītāji.
30.12.2016 19:08
Santa
Cilvēki ir novesti līdz baltkvēlei.Ūdens nav lietojams.Veikalā 5l ūdens maksā 0,92€,varbūt vienam pietiks 1,5l ūdens,bet ne ģimenei.Tā ir pagasta nolaidība un tā ir tikai aisberga redzemā daļa.Mūsu iedzīvotājiem apnicis klausīties solījumos,kurus nepilda.Es nebrīnos,ka sapulcē bija paaugstināti toņi,jo ūdens problēma netika uzreiz risināta, bet tikai stiepa laiku.Ja tas tiktu darīts uzreiz tad nebūtu ne sūdzības,ne paaugstināto toņu.
30.12.2016 17:35
Iedzīvotājs
Izlasot visu rakstu avīzē ir gan prieks,gan skumjas reizē. Prieks,ka tomēr problēma tiek risināta un diezgan ātri,bet skumjas,ka tas jādara ar tādām metodēm ,lai kaut ko spētu panākt. Diemžēl rakstā netika precīzi atzīmēts,ka pēc Veselības inspekcijas atzinuma dzeramā ūdens kvalitāte neatbilst 29.04.2003 MK noteikumu Nr.235 prasībām pēc garšas,smaržas un duļķainības rādītājiem,dzelzs un amonija jonu satura. Man nesagādā prieku divu mēnešu garumā pirkt dzeramo ūdeni arī ēdiena pagatavošanai,tas izmaksā daudz ja ir ģimene. Te var ilgi runāt kurš pie tā ir vainojams un meklēt attaisnojums. Bet risinot problēmu savlaicīgi,kura radās pirms vairākiem gadiem,mēs tagad nenonāktu līdz tam,ka jāvāc paraksti un jāziņo augstāk stāvošām instancēm. Es ceru,ka līdzšinējā situācija vairāk nekad neatkārtosies un mēs spēsim sadarboties mierīgā ceļā.
30.12.2016 15:29
Anatolijs
Redz, ne tikai ūdens šajā ciemā ir slikts, bet ari cilvēku nekulturālā uzvedība un attieksme pret savu pagastu un tā pārvaldi. Priecājaties, ka jums vispār ir ūdens, ka cenšas novērst problēmas, aizdomājaties par to kā jūs cenšaties uzlabot situāciju un varbūt problēma ir pašos iedzīvotājos, nomelnojot viens otru ūdens jūsu krānos netecēs tīrāks, iespējams vajadzētu pieklust vismaz Ziemassvētku laikā, sakopt sevi un savas mājas, domas, nopirkt ūdens pudeli, kura maksā ne vairāk kā 50 centus, lai mājās ir tīrs ūdens, saposties un nosvinēt svētkus, nevis uzvesties kā necilvēkiem un bojāt svētku noskaņojumu sev un citiem. Gaišus svētkus nīcgaliešiem un tīru ūdeni , ja ne no krāna tad veikala pudelē! :)
29.12.2016 18:23
Inese
Diemžēl jau gadu iedzīvotāji sūdzējās par ūdens slikto kvalitāti,bet tā arī netika sadzirdēti. Un no oktobra beigām līdz pat šim brīdim ūdens tiešām ļoti smird un pretīgu garšu.