„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.3 °C
apmācies

Gaiļmuižā vēl dzied gaiļi

Latgalē ir neliela apdzīvota vieta, saukta par Gaiļmuižu, kas atrodas Rušonas pagastā Riebiņu novadā, uz to norāda ceļa malās redzamās zīmes - Gailīši.

Vēl pirms 12 gadiem, kad, sagaidot kārtējo Gaiļa gadu, tur pabija „Latgales Laiks”, ciemā bija jūtams optimistisks noskaņojums. Gailīšu pamatskola, kur savulaik mācījies kinorežisors Jānis Steičs, nupat bija saņēmusi akreditāciju uz četriem gadiem, vietējā pasta nodaļa apkalpoja ap 230 ģimeņu, bet kultūras namā notika pasākumi. Tagad ciemā darbojas vien veikals un bibliotēka, bet skolas ēkā izmitināts sociālās aprūpes centrs.  

Viens no diviem ciema jaundzimušajiem šogad nācis pasaulē Vijas un Ruslana Čeirānu ģimenē. Mazajam Reinim ir tikai septiņi mēneši, vecākie bērni Baiba un Raivis jau iet skolā. Vija paguva pastrādāt Gailīšu pamatskolā līdz tās slēgšanai, vēlāk darbu atrada Centrālas statistikas pārvaldes nodaļā Preiļos, bet pašlaik ir bērniņa kopšanas atvaļinājumā. Vīram ir darbs Zemessardzes 35. bataljonā. Ar dzīvi Gailīšu ciemā ir apmierināti, jo netālu atrodas Preiļi, kur abiem ir darbs un kurp bērnus ved uz skolu. Savā nelielajā saimniecībā viņi tur zosis, vistas un trušus, jo nekam vairāk neatliek laika. Čeirānu dzimta ir iekopusi tradīciju rīkot dzimtas salidojumus, tāpēc jau tagad tiek kaldināti plāni nākamajam.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.