„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+13.3 °C
daļēji mākoņains

Demenē stādīs ozolus, bet Višķos vīs krāsas karogā

Nākamais gads kultūras un sporta pasākumu jomā Daugavpils novadā solās būs gana bagāts. Daugavpils novada domes sēdē deputāti apstiprināja novada nozīmes pasākumu plānu nākamajam gadam, kurā līdz ar tradicionālajiem novada pasākumiem un pagastu svētkiem parādās arī jaunumi.  

Kopā 59 pasākumiem no novada domes budžetā paredzēti 91 348 eiro, bet 31 372 eiro ir finansējums no citiem avotiem. Kultūras nodaļas vadītāja Ināra Mukāne atzīst, ka šogad novada pagasti pacentušies piesaistīt pasākumu rīkošanai dažādu projektu, pašu ieņēmumu un arī sponsoru līdzekļus vai arī ieviešot ieejas maksu,  tāpēc salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu papildus pašvaldības finansējumam nākuši klāt 20 000 eiro. 

Novada pašvaldība aktīvi iesaistījusies arī Latgales kongresa simtgades svētku svinībās, veltot vairākus pasākumus šim vēsturiskajam notikumam.

Pirmais notiks 4. maijā Demenes pagastā, kur ar Valsts svētku rīcības komitejas un Aizsardzības ministrijas līdzdalību tiks rīkots pasākums Latvijas Dienvidu punktā „Apskauj Latviju”. Pasākuma laikā tiks iestādīti trīs ozoli Kombuļu ciemā, bet turpinājumā notiks Baltā galdauta svētki, aicinot pie klātiem galdiem pulcēties vecāka gadagājuma ļaudis, lai dalītos savās atmiņās par pirmskara Latvijas laiku un Demenes pagastu. Pašlaik jau tiek apzināti stāstnieki, no kuru atmiņām līdz pasākumam tiks izveidota dokumentāla filma.

21. maijā kopā ar citām Latgales pašvaldībām, Latvijas valsts simtgades svētku biroju un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu Višķu estrādē svinēs Latgales mākslas svētkus „Krāsas karogā”, kuros piedalīsies Latgales kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas, tautas deju kolektīvi un moderno deju izpildītāji.  Šī pasākuma mērķis esot kopā izjust un izdziedāt dziesmas, kas bijušas svarīgas Latgalei visos tās vēstures posmos. Šis ir arī viens no dārgākajiem pasākumiem, jo kopā no pašvaldības budžeta tiek plānoti 15 990 eiro, valsts budžeta finansējums ir 9680 eiro, bet 7000 eiro ir VKKF finansējums. I. Mukāne skaidro, ka šajā pasākumā tiks iesaistīti arī profesionāli mākslinieki, tāpēc paredzēti līdzekļi viņu honorāram.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.