„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.5 °C
daļēji mākoņains

Valsts simtgades piemineklis var izrādīties smags slogs

Latvijas simtgades pieminekļa būvniecība Daugavpilī kavējas, jo nav skaidrības, ko un par cik lielu naudu pilsēta var atļauties veidot.

Jau rakstījām iepriekš, ka biedrības „Latvijai - 100” izsludinātajā konkursā ar balsu vairākumu iedzīvotāji no 9 iesniegtajiem darbiem izvēlējās metu „Saules”, kura autori ir tēlnieks Ojārs Feldbergs, arhitekts Sergejs Ņikiforovs un mākslinieks Jānis Mitrēvics. Jāteic, ka izraudzītais mets drīzāk ir nevis piemineklis, bet īsta būve, kas no ārpuses vien varētu sasniegt četru stāvu ēkas augstumu, turklāt tai ir paredzētas arī pazemes telpas, kurās ieplānots muzejs ar mūsdienīgām tehnoloģijām. 

Jau pavasarī, kad meta autori prezentēja savu ideju, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis un citi konkursa vērtēšanas komisijas pārstāvji pauda bažas, ka šīs ieceres realizācija pilsētai varētu pārāk dārgi maksāt. Savos minējumos viņi nekļūdījās. Nesen meta autori beidzot nāca klajā ar aptuveno tehniskā projekta tāmi, kas ir vismaz 270 000 eiro. Būvniecība varētu izmaksāt no 3 līdz 5 miljoniem eiro, jo parasti tehniskā projekta izmaksas esot vismaz 5 līdz 10% no projekta kopējās summas, skaidro J. Dukšinskis. Tik daudz saziedot noteikti neizdosies, arī Daugavpils pilsētas un novada pašvaldība līdzfinansēt šādu projektu nevarēs atļauties. Pašlaik biedrība vērsusies pie meta autoriem ar lūgumu pārstrādāt savu ideju, piedāvājot vienkāršotu variantu.   

Visu rakstu lasiet 3. janvāra numurā.