„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+9.7 °C
skaidrs laiks

Cilvēki cietuši no stiprā sala

Lielajā salā, kas Latgalē no 5. -- 8. janvārim vietām bija -25..- 30oC, cietuši 3 cilvēki.

5. janvārī Daugavpils novadā vīrietis (80), atrodoties uz ielas, apsaldēja kājas

6. janvārī Rēzeknes novadā sirmgalvis (82) bija nogādāts slimnīcā no nekurinātas mājas ar ķermeņa atdzišanu.

Savukārt 8. janvārī Krāslavas novadā vīrietis (23) gāja kājām 8 km un apsaldēja ausis un seju.

Astrīda Igolniece, mediķe, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Latgales reģionālā centra vadītāja vietniece:

- Ķermeņa atdzišana vai ķermeņa daļu apsaldēšana visbiežāk draud cilvēkiem, kuri lieto alkoholu, bezpajumtniekiem, kuri uzturas aukstās telpās. Tāpat no apsaldēšanās jāsargājas tiem, kuri ilgi strādā ārā bez cimdiem vai nepiemērotos apavos un apģērbā. Tiem ir jābūt brīviem nevis piegulošiem. Ja cilvēks jūt, ka salst, jāsāk kustēties un ar rokām jārīvē deguns un ausis.

Ja redzam cilvēku ar atdzisuša ķermeņa vai apsaldēšanās pazīmēm vai esam apsaldējušies paši, jāzvana NMPD 112 un, kamēr „ātrie” brauc, tikmēr cilvēka jānogādā vai pašam jāieiet siltās telpās. Ja ir novērota ķermeņa atdzišana, cilvēks jāievīsta vai pašam jāietuntuļojas siltā šallē un jādod dzert karstu tēju. Nedrīkst dot alkoholu, jo tas veicina ķermeņa atdzišanu nevis sasilšanu. Tāpat nedrīkst ar sniegu rīvēt degunu vai ausis, lai tās netraumētu, un nedrīkst ar karstu ūdeni aplaistīt rokas, jo var dabūt apdegumus.