„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+10.7 °C
nedaudz mākoņains

Neapstrādāta lauksaimniecības zeme rada tās īpašniekiem liekus tēriņus

Ja kādam īpašumā ir kaut hektārs lauksaimniecībā izmantojamās zemes, jāatceras, ka arī šis nelielais zemes pleķītis ir jāapstrādā, pretējā gadījumā var nākties maksāt.

Jau kopš 2010. gada ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 635 par kārtību, kādā apseko un nosaka neapstrādātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību, saskaņā ar kuriem Lauku atbalsta dienests (LAD) bez zemes īpašnieka, tiesiskā valdītāja vai to pārstāvju klātbūtnes veic ikgadēju zemes vienību apsekošanu, lai vizuāli pārbaudītu, vai vismaz 70% no šīs zemes ir apstrādāta. Atbilstoši noteikumiem, LAD apseko tikai tās zemes vienības, kurās saskaņā ar Valsts zemes dienesta informāciju ir vismaz 1 ha lauksaimniecībā izmantojamas zemes.

Daugavpils novada domes Finanšu pārvaldes budžeta daļas nodokļu ekonomiste Marija Boroņenko skaidro, ka šo noteikumu izpratnē lauksaimniecībā izmantojamā zeme tiek uzskatīta par apstrādātu, ja līdz kārtējā gada 1. septembrim tajā vismaz vienu reizi ir veikta pļaušana, zāles novākšana vai sasmalcināšana un izkliedēšana.

Pērn novembrī LAD ir iesniedzis Daugavpils novada domei apkopotu informāciju par Daugavpils novada pašvaldības teritorijā neapstrādātajām zemes vienībām. Saskaņā ar likumu „Par nekustamā īpašuma nodokli”, šo zemju īpašnieki vai tiesiskie valdītāji līdz ar nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu par 2017. gadu saņems arī nekustamā īpašuma nodokļa papildaprēķinu par neapsaimniekotajām platībām 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības 2016. gada 1. janvārī. Par pērno gadu nekustamā īpašuma nodoklis par neapstrādāto zemi vēl tiek rēķināts, bet 2015. gadā tas bija 81 866 eiro apmērā.

Visu rakstu lasiet 13. janvāra numurā.