„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+15.3 °C
apmācies

Latvijas simtgades svētki jāizjūt visiem iedzīvotājiem

Latgalē divas dienas pavadīja kultūras ministre Dace Melbārde, apspriežot ar Daugavpils, Krāslavas un Rēzeknes pašvaldību vadību un kultūras darbiniekiem Latgales kongresa un Latvijas simtgades svinību organizēšanu. Abu gaidāmo svētku laikā notiks ne tikai desmitiem kultūras un izklaides pasākumu, ministre uzsvēra, ka tiks akcentēta vēstures notikumu apzināšanās, jaunās paaudzes ieinteresētība, kultūrizglītojošās un tūrisma infrastruktūras attīstība.

Vērtējot Latvijas pašvaldību darbu kultūras jomā, Kultūras ministrija uzskata Daugavpili par ļoti veiksmīgu daudznacionālas vides piemēru, kur visi piedalās kultūras dzīvē cieņas un sapratnes gaisotnē, paziņoja D. Melbārde. Lielu iespaidu uz viņu atstāja tas, ka 10% pilsētas budžeta novirzīti kultūras, atpūtas un reliģijas jomai, kā arī ir izveidots sabiedrisko organizāciju fonds. Tāpēc tieši Daugavpilī tiks organizēti pasākumi, kuri saistīti ar Latvijas kultūru daudzveidību un tās daudzajām tautībām. Galvenais no tiem būs mazākumtautību  forums 2017. gada 6. maijā, bet 2018. gadā Daugavpilī paredzēts sarīkot starptautisko folkloras festivālu „Baltica”.  

Ar pašvaldības vadību ministre apsprieda pilsētas kultūrizglītojošās infrastruktūras stāvokli. Viņa zina par ieceri uzbūvēt koncertzāli Centrālajā parkā, drīzumā sāksies Saules skolas korpusa būvdarbi, izveidos radošo kvartālu (vairāk nekā 2 miljoni eiro). Lai to izdarītu, iestādei vēl jāsaņem kompetences centra statuss, un tam nav nekādu šķēršļu, atzīmēja ministre. Savu kārtu gaida St. Broka mūzikas vidusskolas ēkas siltināšana (vairāk nekā 600 tūkstoši eiro), arī tur ir aktuāla koncertzāles renovācijas problēma. KM parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis tikās ar abu iestāžu vadību un apsprieda šos jautājumus. Saules skolas projekts un mūzikas skolas siltināšana tiks finansēta no ES fondiem sadarbībā ar ministriju un pašvaldību. Tiek plānots ievērojamus fondu līdzekļus – aptuveni 3 miljonus eiro -- novirzīt cietokšņa attīstībai. Turklāt no marta lielāku finansējumu saņems arī Daugavpils teātris, paziņoja D. Melbārde.

Visu rakstu lasiet 24. janvāra numurā.