„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.3 °C
skaidrs laiks

Latgalē aktīvi pērk un pārdod zemi

Latgalē lauksaimnieki aktīvi pērk un pārdod zemi. Par to liecina pirkuma līgumi, kurus pašvaldības nosūta „Altum” Zemes fondam.

Zemes fonda pārvaldes daļas vadītāja Ina Alksne „Latgales Laikam” pastāstīja, ka daudz darījumu katru mēnesi notiek Daugavpils, Krāslavas, Kārsavas, Rēzeknes un Zilupes novadā.

Tāpat Latgales lauksaimnieki sadarbojas ar Zemes fondu, kurš ir papildus instruments tiem zemkopjiem, kuri nevar atrast pircēju vai arī kuri vēlas īpašumu pārdot Zemes fondam. „Pusotra gada laikā Latgalē Zemes fonds ir saņēmis ap 200 īpašumu pārdošanas pieteikumus, bet tikai 42 pieteicējiem izteicām pirkšanas piedāvājumu. Zemes fonds šobrīd jau ir nopircis 14 īpašumus ar kopējo platību 180 ha. Tuvākajā laikā plānojam noslēgt piecus darījumus, jo esam saņēmuši īpašnieku piekrišanu par īpašumu pārdošanu. Zemi pārdod lielākoties privātpersonas, kuras ar lauksaimniecību nenodarbojas, tikmēr Zemes fonds nopirkto zemi iznomā tikai lauksaimniekiem lauksaimnieciskai darbībai,” uzsvēra I. Alksne. 

Visi minētie 14 īpašumi jau ir iznomāti, un, lai gan nomas cena Latgalē ir 30 -- 87 eiro, tomēr Zemes fonds šos īpašumus iznomā publiskā izsolē. Proti, labi koptu īpašumu iznomā par augstāko nosolīto cenu pēdējam nomniekam, pierobežniekam, jaunajam lauksaimniekam, savukārt daļēji koptam īpašumam nosaka zemāku nomas cenu. Nomas līgums darbojas piecus gadus, tas ir reģistrēts pašvaldību nomas līguma reģistrā, kas nomniekam dod pirmpirkuma tiesības, iegādājoties šo īpašumu no Zemes fonda.

Visu rakstu lasiet 27. janvāra numurā.