„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+8.0 °C
apmācies

Slimnīcās jāpanāk vienlīdzības princips

Veselības ministre Anda Čakša 27. janvārī apmeklēja Latgales medicīnas iestādes, Daugavpilī tikās ar reģionālās slimnīcas līdzdibinātājiem un vadību, kā arī apskatīja dažas nodaļas. Kā vienu no brauciena galvenajiem mērķiem viņa minēja situācijas novērtēšanu reģionālajās slimnīcās, cik tā ir līdzvērtīga, un vai to var salīdzināt ar galvaspilsētu.

Veselības aprūpes reformā pirmais punkts ir finansējuma piesaiste, jo pašlaik visiem ir pilnībā skaidrs, ka tā nepietiek kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanai, paziņoja ministre. Otra prioritāte – slimnīcu atrašanās vieta reģionos un to nodrošināšana ar aparatūru un modernajām tehnoloģijām, piesaistot ES līdzekļus. Ar reformas palīdzību valdība vēlas panākt tieši vienlīdzības principu, lai pacienti visas valsts teritorijā saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus, lai katrā reģionālajā slimnīcā būtu pietiekams skaits speciālistu. Viens no ministrijas priekšlikumiem situācijas uzlabošanai – lai  slimnīcu kapitāla turētāju skaitā būtu arī valsts, tādējādi nodrošinot to vienmērīgu attīstību.

Apskatījusi DRS operāciju bloku, dzemdību namu, angiogrāfijas un kateterizācijas laboratoriju, kā arī hemodialīzes nodaļu, staru terapijas bloku un Plaušu slimību un tuberkulozes centru, Anda Čakša secināja, ka daudziem DRS profiliem ir ļoti augsts attīstības līmenis, bet ir arī virzieni, pie kuriem vēl jāstrādā, piemēram, pie ātras palīdzības nodrošināšanas procesa un ģimenes ārstu palīdzības pacientiem, kuriem nepieciešams stacionārs. „Nācija noveco, vienam pacientam ir trīs un vairāk hroniskas saslimšanas, tāpēc jārunā ne tikai par medicīnisko, bet arī sociālo palīdzību. Par to mēs runājām ar pašvaldību vadību,” teica ministre. Komentējot dažus gadījumus, kad ātrā palīdzība nav vedusi vecāka gadagājuma pacientu uz slimnīcu, motivējot atteikumu ar viņa vecumu, Anda Čakša uzsvēra, ka tamlīdzīgas situācijas nav pieļaujamas. „Par to obligāti jāziņo Veselības inspekcijai un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadībai. Latvijā nav nekāda vecuma cenza, palīdzība jāsniedz visiem iedzīvotājiem bez izņēmuma,” atzīmēja ministre.

Visu rakstu lasiet 31. janvāra numurā.