„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+11.5 °C
apmācies

Pieteikšanās skolās – agrās dežūras un problēmas ar elektronisko parakstu

1. februārī vairākums nākamo pirmklasnieku vecāku Daugavpilī mobilizējās, lai paspētu pieteikt savas atvases izvēlētajā skolā.

Nākamās pirmklasnieces tētis Sergejs nosūtīja elektronisko pieteikumu pulksten 8 un 12 sekundēs. Viņš pastāstīja, ka radušās problēmas elektroniskā paraksta sistēmā mājas lapā www.eparaksts.lv. Lai laikus nosūtītu pieteikumu, vajadzējis sagatavoties iepriekš – lejuplādēt speciālu programmnodrošinājumu, kas ļauj izveidot vajadzīgā formāta (edoc) elektronisko dokumentu. Šajā failā iekļauts iesniegums, bērna dzimšanas apliecība un vecāka personu apliecinošs dokuments. Skolā paskaidroja, ka dokumenti jāsūta vienā failā. „Nekur nav pateikts, kā izveidot edoc formāta failu, pagāja ilgs laiks, kamēr tiku skaidrībā,” pastāstīja Sergejs. Piemēram, sūtot trīs dokumentus atsevišķi, būs jāmaksā par trim elektroniskajiem parakstiem, nevis vienu. Viens elektroniskais paraksts maksā 41 centu.

Sergejs pieteica meitu 3. vidusskolas pirmajā klasē, ģimene nolēma neizmantot dzīvesvietas prioritāti (Jaunbūve), jo skola pilsētas centrā atrodas tuvāk vecāku darbavietai. Vienlaikus viņa dzīvesbiedre devās uz skolu, lai dublētu pieteikumu. Viņa pastāstīja, ka divi vecāki šeit dežūrējuši no četriem rītā un neiztika bez konflikta, kurš pirmais aizņēmis rindu. Dienas vidū Sergejs saņēma vēstuli no skolas, ka bērns esot iekļauts kandidātu sarakstā. Vai bērns uzņemts pirmajā klasē, kļūs zināms 15. martā.

Visu rakstu lasiet 3. februāra numurā.