„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 21. septembris
Sestdiena
Mariss, Matīss, Modris
+9.3 °C
skaidrs laiks

Latgales šmakovkai jābūt labai reputācijai

2. februārī Šmakovkas muzejā prezentēja grāmatu par stipro alkoholisko dzērienu, kurš nesen kļuvis par Latgales kulinārā mantojuma produktu.

Priekšvārdā autori vēršas pie lasītājiem, atzīmējot, ka šis nav hrestomātisks izdevums, un, neskatoties uz bagātīgajiem vēstures un dokumentālajiem materiāliem, grāmata jāuztver ar humoru. Tā ir uzrakstīta vienkārši, ironiskā, saprotamā valodā. Grāmatas saturs piesaistīs gan vēsturniekus un novadpētniekus, gan piedzīvojumu romānu cienītājus, jo tautā iecienītā dzēriena „mūžā” bijis ne mazums piedzīvojumu. Ar uzjautrinošiem un dramatiskiem Latgales vēstures faktiem tiek parādīts latgalieša raksturs, kurš strādājis savā zemē, cilvēks, kuram ir bijis viedoklis un kuram paticis strādāt un atpūsties, nonākot amizantās situācijās un kļūstot par folkloras varoni. To, kā pagājušā gadsimta divdesmitajos gados Latgales nomalē varēja notikt ciema padomes sēde, humoristiskā uzvedumā uzskatāmi parādīja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis, Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs un viņa kolēģis Edgars Kluss, kā arī grāmatas priekšvārda autors latgaliešu valodā Valentīns Lukaševičs.

Grāmatu papildina ēdienu receptes, kurās izmantota šmakovka, dzēriena izgatavošanas shēmas, pašbrūvētā veidu apraksti, tā nosaukums dažādās vietās – šmakovceņa, šmakolka, kandža utt.

Visu rakstu lasiet 7. februāra numurā.