„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.4 °C
skaidrs laiks

Pirmos rezultātus gaida nākamajā pavasarī

Septembrī Ekonomikas ministrija sadarbībā ar attīstības finanšu institūciju „Altum” sāka jaunu  programmu – finansējuma piešķiršanu dzīvojamo māju siltināšanai. Valsts ir gatava apmaksāt līdz 50% izdevumu, taču darbu rezultātam ir jābūt kvalitatīvam – jāsamazinās enerģijas zudumiem un jāietaupās siltumenerģijai.

Kopš programmas sākuma ministrijas un institūcijas pārstāvji Daugavpili apmeklēja jau otro reizi. Galvenais mērķis – paskaidrot, kāpēc jārūpējas par savu mājokli. Pašlaik Daugavpilī piecām mājām tiek gatavots tehniskais projekts, divi jau iesniegti izskatīšanai „Altum”. Par pirmajiem reālajiem rezultātiem varēs runāt nākamajā pavasarī, kad būs pabeigti darbi un varēs spriest, cik ir izdevies ietaupīt, minimizējot siltuma zudumus.

Energoefektivitātes uzlabošanas pasākumos pilsētnieku aktivitāte ir zema, turklāt tas attiecas ne tikai uz Daugavpili. Līdzīga situācija ir visā valstī. Ministrijas pārstāvji uzskata, ka, neskatoties uz daudzajām agrākajām programmām, ne valstij, ne pašvaldībām nav izdevies panākt domino efektu. Piemēram, ja viena no mājām īstenojusi projektu, tuvējo māju iedzīvotāji ieinteresējas, pārņem ideju un nosiltina savu māju. Vājā aktivitāte saistīta ar to, ka ir grūti spert pirmo soli. Nav aktīva iedzīvotāja, kurš sāktu attīstīt siltināšanas projektu, tas ir bremzējošs faktors arī tad, ja ir pozitīvs kaimiņu piemērs.

Visu rakstu lasiet 28. februāra numurā.