„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+11.6 °C
apmācies

No Pelnu trešdienas gavēsim un kļūsim klusāki

1. martā Pelnu dienā kristīgajā pasaulē sāksies gavēnis, kas ilgs 40 dienas un noslēgsies ar Kristus Augšāmcelšanās svētkiem (Lieldienām). Daugavpils Dievmātes katoļu draudzes vikārs Juris Skutels „Latgales Laikam” skaidro, ar kādiem darbiem jāpiepilda šīs 40 dienas.

"Gavēnis ir īpašs Dieva dots laiks, lai mēs varētu sagatavoties Kristus Augšāmcelšanās svētkiem. Gavēnim, tāpat kā Baznīcas liturģiskajam vai laicīgajam gadam, ir savs sākums un beigas. Kristieši 1. martā ies uz baznīcu, un priesteris kaisīs pelnus uz galvas vai uzvilks pelnu krustu uz pieres (tāpēc šo dienu sauc par Pelnu dienu), lai atcerētos to, ka cilvēks no putekļiem ir cēlies un par putekli pārvērtīsies, un lai uzmodinātu grēku nožēlu, pazemību un sirds satriektību Dieva priekšā. Ar Pelnu dienu Baznīca aicina katru no mums savu dzīvi uzlūkot kā atgriešanās ceļu pie Dieva, pirms mēs nonāksim Debesīs. Gavēnis ir darbs ar sevi, kurš jāveic visas dzīves laikā," saka Juris Skutels.

Visu interviju lasiet 28. februāra numurā.