„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.1 °C
apmācies

Garā stipro varoņdarbs

Līdz marta beigām Daugavpils Olimpiskajā centrā darbojas ceļojošā izstāde „Tu esi. Tu vari”, kura veltīta ļoti stipriem un vīrišķīgiem cilvēkiem – paralimpiešiem. Fotoizstādi organizē banka „Citadele” sadarbībā ar Latvijas paralimpisko komiteju.

Visas fotogrāfijas izstaro ļoti stipru enerģiju, uz tām nav iespējams vienaldzīgi skatīties. Fotogrāfs Juris Bērziņš-Soms ļoti smalki parādījis cilvēkus, kuriem ir dažādas fiziska traucējumi. Viņi ir ļoti stipri un brīvi, pārvarējuši sāpes, bailes un likteņa triecienus. Juris fotografē dažāda līmeņa sporta sacensības jau 50 gadus, un joprojām viņu sajūsmina to cilvēku vīrišķība un uzvaras griba, kuri, par spīti visam, nav salūzuši, bet pieveikuši slimības un uzvarējuši jau tikai tāpēc vien, ka nav ierāvušies četrās sienās un norobežojušies no dzīves. Pirms četriem gadiem Daugavpilī jau notika viņa izstāde par Londonas paralimpisko spēļu dalībniekiem.

Parasts cilvēks nedomā par to, kā pārvietojas pa daudzstāvu nama kāpnēm vai nospiež klaviatūras pogu, taču paralimpiešiem šīs vienkāršās automātiskās kustības ik dienu ir sevis pārvarēšana. „Jūs pamēģiniet aizvērtām acīm pastaigāt pa dzīvokli. Bet pilnīgi neredzīgi cilvēki spēlē futbolu un gūst vārtus. Ik reizi, izejot sporta laukumā, šie cilvēki veic varoņdarbu,” saka fotogrāfs, aicinot padomāt par to, cik maz cilvēki novērtē to, kas viņiem ir, -- veselas rokas un kājas, iespēju redzēt un dzirdēt, kas ir liegts vairākumam paralimpiešu. Viņu piemēram jāmotivē veselie cilvēki rīkoties un darboties.

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.