„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Svarīgi ir izzināt pašiem sava novada vēsturi

Pirms izzināt svešu zemju vēsturi, jāapgūst savas valsts un dzimtā novada vēsture, uzskata Skrindu dzimtas muzeja jaunā speciāliste Ilze Ozoliņa. Darbs muzejā, novadpētniecība un kultūras vēsture ir kļuvusi par viņas sirdslietu. Ilze uzskata, ka ir svarīgi jauniešiem raisīt interesi par dzimto novadu. Viņa to cenšas panākt, izmantojot dažādas radošas metodes, piemēram, aicinot jaunākos muzeja apmeklētājus salikt tematisku puzli.

Pašai interesi par vēsturi raisījis vietējais novadpētnieks, skolotājs Romualds Gadzāns. Viņa mudināta, Ilze iestājās Daugavpils Universitātē studēt kultūrvēsturi un vēsturi, savukārt, pateicoties klases audzinātājai Inārai Miglānei, kurai Ilze vienmēr gribējusi līdzināties, viņa pievērsās arī pedagoģijai. Vaboles vidusskolā par skolotāju Ilze sāka strādāt jau studiju laikā pēc skolas direktores Elitas Skrupskas aicinājuma. Pašlaik māca vēsturi un kultūrvēsturi vidusskolēniem.

Pirms diviem gadiem Ilzes dzīvē ienāca jauni izaicinājumi – kļūt par Skrindu muzeja speciālisti. Darbam skolā palika mazāk laika, taču gluži pametusi to viņa nav. Ilze teic, ka skola tagad kļuvusi par hobiju, jo darbs ar bērniem viņai ļoti patīk un neļauj novecot. Arī muzejā vieni no pastāvīgajiem apmeklētājiem ir viņas skolēni, kuriem Ilze atrod arvien jaunas vēstures tēmas, par ko parunāt. Lai šie muzeja apmeklējumi jauniešiem paliktu atmiņā, viņa izmantojot interaktīvas un radošas metodes un spēles. „Klausīties lekciju nevienam nepatīk, tāpēc jācenšas informāciju pasniegt pēc iespējas atraktīvi,” saka Ilze. 

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.