„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+14.3 °C
daļēji mākoņains

Liesmas aprija cerību uz mierīgām vecumdienām

Kopš liesmas nopostīja Annas un Jāņa Pastaru dzīvojamo māju Saunas pagastā, pagājušas vien dažas nedēļas, bet tās dienas traģiskie notikumi joprojām abiem liek sirdij nodrebēt. Stāvot uz savas mājas krāsmatām, Jānis stāsta, kur atradusies viņu dzīvojamā istaba, kur veranda un nelaimīgā piebūve, no kuras arī izplatījušās liesmas. Nesen meitas ģimene palīdzējusi istabās uztaisīt remontu, nopirktas jaunas mēbeles, šķitis, ka vecumdienas abi nu sagaidīs godam. Taču visi sapņi vārda tiešā nozīmē izkūpēja dažās minūtēs, jo vecā koka māja acumirklī uzliesmojusi un nodegusi līdz pamatiem. Ugunsdzēsēji paguvuši no liesmām pasargāt vien saimniecības ēkas.  

Šajā mājā Jānis ar Annu nodzīvojuši vismaz 40 gadus, esot to vēl kolhozu laikos atpirkuši no kādas vecas sieviņas. Pats izbūvējis klāt stiklotu verandu un piebūvi.

Saunas pagastā pagājis viss mūžs, abi savulaik strādājuši kolhozā „Sarkanā ausma” – Jānis par traktoristu, bet Anna kopa lopiņus. Izaudzinājuši divas meitas. Annai šogad paliks 86 gadi, Jānim 78, esot jau nosvinējuši savas zelta kāzas. Taču domas par mierīgām vecumdienām iznīcinājis ugunsgrēks, kas viensētā „Jaunie Mozuļi” izcēlās svētdien, 26. februārī. Jānis stāsta, ka abi ar sievu noskatījušies televīzijā dievkalpojumu, pēc kā Anna devusies atpūsties, bet viņš nolēmis aplaistīt istabas puķes. Sākumā pat nav jutis dūmu smaku, bet dzirdējis savādu šņākoņu. Kad pavēris piebūves durvis, no telpas izlauzās liesmas, apsvilinot matus un seju. Jānis pagrābis istabā esošo spaini ar ūdeni, taču tas bijis piliens jūrā. Liesmas ļoti strauji izplatījušās tālāk.  

Lai sirmgalvji tiktu pie sava mājokļa, vajadzīgs atbalsts, tāpēc ģimene būs pateicīga par jebkādu palīdzību. Sazināties ar Marutu Grīgu var pa tālruni 27559916.

Visu rakstu lasiet 17. marta numurā.