„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+10.4 °C
skaidrs laiks

Daļa mājputnu tomēr staigā brīvā dabā

Lai gan putnu gripas draudu dēļ no 1. marta putnkopjiem mājputni jātur slēgtās telpās, lai novērstu savvaļas putnu un dzīvnieku piekļuvi, tomēr daļa īpašnieku savas dažas vistas, zosis vai pīles gana brīvi pie mājas.

„Mājputnu audzētāji iebilst, ka putnu turēšana nevaļā ietekmēs olu un gaļas ražību. Taču ir Zemkopības ministrijas skaidrojums par slēgtām telpām, tostarp vieglu konstrukciju ar smalka tīkla žogu un jumtu virs šīs novietnes. Tas jāievēro bez vārda runas tiem, kuri negrib putnus turēt kūtī. PVD nevar izkontrolēt visus putnu audzētājus, sevišķi mazos, kuru ir daudz, tomēr, kontrolējot cūku novietnes, paralēli iebraucam arī putnkopju saimniecībās. Tāpat mēs operatīvi reaģējam uz visām sūdzībām, un, diemžēl, atbraucot uz viensētu vai saimniecību, redzam, ka patiešām vistas pastaigājas brīvā dabā vai arī āra slēgtās novietnes neatbilst Ministru Kabineta prasībām,” - to Daugavpils novada lauksaimnieku seminārā uzsvēra PVD Dienvidlatgales reģionālās pārvaldes vadītāja vietnieks Dzintars Juškus. 

Viņš demonstrēja PVD fotogrāfijas, kur bija redzama, piemēram, mājputnu novietne, aprīkota pat ar baseinu, taču bez jumta, tikmēr citai novietnei bija smalka tīkla žogs, taču jumts uzliks tā, ka novietnē var iekļūt citi putni vai mazi savvaļas dzīvnieki.

Visu rakstu lasiet 25. aprīļa numurā.