„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+20.3 °C
apmācies

Dzīve filmas vērta

4. maijā Demenes pagastā notiks akcija „Apskauj Latviju”, kuras laikā, pieminot Latvijas simtgadi, tiks stādīti ozoli uz valsts robežas. Gatavojoties šim pasākumam, novadā ir tapusi dokumentāla filma ar Demenes pagasta veco ļaužu dzīvesstāstiem. Viena no filmas varonēm ir Stanislava Maļinovska, kura aprīlī nosvinēja savu 94. dzimšanas dienu. Dzīve viņai šķietot kā sapnis, kas nemanot paskrējis.

Jāteic, ka sirmgalvei tā nebija debija kino, jo pirms dažiem gadiem tieši viņas ciematā – Zemgalē - tika filmēti kadri kinorežisora Sergeja Lozņicas spēlfilmai „Miglā”, kas stāsta par partizānu cīņām Otrā pasaules kara laikā. Uz filmēšanas laiku ciemā apmetās „vācu armija”, turpu šurpu braukājis militārais transports, pat bija uzstādītas karātavas. Stanislava Maļinovska, kuras māja atradās pašā notikumu epicentrā, tika iesaistīta masu skatos. Sirmgalve sēdējusi uz soliņa kādreizējās dzelzceļa stacijas priekšā, par to viņai, tāpat kā citiem masu skatu dalībniekiem, ticis dāsni samaksāts. Taču pirms vairāk kā sešdesmit gadiem viņa bija patiesi ierauta šajā kara virpulī, toreiz gan cilvēki par šādu piedalīšanos paši maksājuši ar savām dzīvībām. Viņu vidū ir arī Stanislavas brālis Josifs, kurš pazudis kara laikā.  

Gaidot ciemiņus, Stanislava ar meitas Irēnas palīdzību ir nedaudz uzpucējusies un sēž istabā uz dīvāna, pieturoties pie spieķīša. Vecās sieviņas seja ir grumbu izvagota, bet lūpas sakniebtas, nespējot pasmaidīt kameras priekšā.

Visu rakstu lasiet 3. maija numurā.