„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+12.6 °C
daļēji mākoņains

Mājas mīluļu veselība ir atkarīga no īpašnieku atbildības

Kad cilvēks izlemj iegādāties mīļdzīvnieku – kaķi vai suni, viņš reti domā par lielo atbildību, kuru uzņemas. Par savu mīluli ir ne tikai jārūpējas – jābaro, jāved pastaigā un jārotaļājas, dzīvnieks arī jāsargā  no traumām, bet dažreiz – nopietni jāārstē. Veterinārārsts Dmitrijs Daņiļins sniedz padomus dzīvnieku turēšanā, kā arī stāsta par līdz minimumam samazināt traumu risku.

Traumas ir ne tikai sasitumi, izmežģījumi un lūzumi, uz tām var attiecināt arī dzīvnieku saindēšanos. Tas var saindēties ar nekvalitatīvu, vecu barību vai augu sulu. Kaķiem patīk grauzt telpaugus, kuri var izraisīt alerģisku reakciju (piemēram, lilijas, orhidejas, vijolītes, Ziemassvētku zvaigznes utt.). Ja dzīvnieks grauž augus, saimniekiem ir jāizlemj, šķirties no auga vai to novietot  mājoklī tā, lai kaķis netiktu klāt. Suņi var saindēties ar preparātiem – ēsmām, kuras domātas žurku, gliemežu vai kukaiņu apkarošanai. Tos apēdot, dzīvnieks var ne tikai gūt gremošanas trakta vai aknu, bet arī nervu sistēmas traumas. Vēl suņiem un kaķiem patīk ēst celofāna maisiņus vai gaļas vai zivju iepakojumu. Maisiņš var iestrēgt zarnu traktā, izraisot zarnu nosprostojumu un iekaisuma procesus, tāpēc šie priekšmeti obligāti jāslēpj no dzīvniekiem.

Visu rakstu lasiet 26. maija numurā.