„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.8 °C
nedaudz mākoņains

No Medumiem evakuēja skudras un ķērpjus

Retas sugas skudras un ķērpji kļuva par šķērsli ceļu būvdarbu veikšanai, taču problēmai rasts risinājums. Ceļu būves uzņēmums „Binders”, kas pašlaik pārbūvē autoceļa A13 Krievijas robeža (Grebņeva)-Rēzekne-Daugavpils-Lietuvas robeža (Medumi) 12 kilometrus garo posmu Daugavpils novadā, atrisinājuši šo nestandarta situāciju, no būvniecības zonas “evakuējot” aizsargājamas skudras un ķērpjus, informē SIA “Binders” sabiedrisko attiecību speciāliste Vita Noriņa.

Atgādinām, ka atbilstoši līgumsaistībām ar VAS “Latvijas Valsts ceļi”, šogad pavasarī uzsākti minētā ceļu posma būvdarbi. Saglabāt ceļmalas kokus nebija iespējas, jo tie apdraudēja autotransporta kustības drošību. Koku izciršana gan uztrauca dabas draugus, jo dažos no kokiem konstatēta aizsargājamā kukaiņu suga – spožā skudra, kā arī aizsargājama ķērpju suga – liepu parmelīna.

Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta (DU DZTI) Biosistemātikas departamenta vadošais pētnieks Dr.biol. Maksims Balalaikins pastāstīja, ka konkrētajā ceļa posmā sastopamajos kokos mitinās vairākas kukaiņu sugas, kas barojas ar trūdošo koksni un norādīja, ka pēc aizsargājamo kukaiņu un ķērpju sugu konstatēšanas, Dabas aizsardzības pārvalde izvirzīja īpašas dabas aizsardzības prasības, kas jāievēro, veicot konkrētā ceļu posma rekonstrukciju.

Lai saglabātu retās sugas un arī veiksmīgi īstenotu ceļu projektu, tika meklēts risinājums kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālo biroju un pieņemts lēmums pārvest skudras un ķērpjus uz dabas liegumu “Ilgas” Skrudalienas pagastā, nodrošinot to pastāvēšanai atbilstošus vides apstākļus

Lai saglabātu skudru ligzdas, tās uz dabas parku tika pārvietotas kopā ar nozāģētajiem koku stumbeņiem. Eksperti cer, ka skudras par jaunajām mājvietām izvēlēsies lieguma teritorijā esošos dobumainos kokus. Šī skudru suga Latvijā jūtas labi un ir samērā plaši sastopama, taču tā iekļauta aizsargājamo sugu sarakstā, tāpēc “evakuācija” bija obligāta, uzsver pētnieki.

No Medumiem uz dabas parku tika pārvietots arī Latvijā un visā Eiropā reti sastopamas un aizsargājamas sugas ķērpis – liepu parmelīna. Jāatzīst, ka līdz šim nekur citur pasaulē nav veikti līdzīgi šīs sugas transplantācijas pasākumi.