„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Daugavpilī atklāja pieminekli Afganistānas karā kritušajiem

Sergejs Kuzņecovs

Daugavpilī, Jātnieku ielas skvērā, atklāja pieminekli Afganistānas karā kritušajiem karavīriem (1979—1989). No Daugavpils un Daugavpils novada mājās neatgriezās deviņi cilvēki.

Memoriāls izveidots, pateicoties Daugavpils afgāņu rehabilitācijas centra „Salang”, tostarp Jevgeņija Vladimirova, aktivitātei. Pieminekļa ideja radās jau pirms desmit gadiem. Tagad tā ir īstenota ar Daugavpils un Daugavpils novada pašvaldības atbalstu, kā arī par iedzīvotāju ziedojumiem. Pieminekļa izmaksas ir aptuveni 20 000 eiro.

Projekta autors mākslinieks Romualds Gibovskis pieminekli veidojis kā uz pusēm pāršķeltu sienu. Tā simbolizē mierīgo dzīvi, kuru sašķēlis karš un nāve. Otrpus sienai - deviņi mūžībā aizejoši silueti. Sienā attēloti deviņi ložu caurumi, kuri simbolizē nāvējošus ievainojumus. Pieminekļa pakājē atrodas deviņas šāviņu čaulas no deviņiem šāvieniem, kuri paņēma dzīvības. Savukārt plāksne sadalīta deviņās sekcijās – tās deviņu cilvēku dzīves.

Visu rakstu lasiet 2. jūnija numurā.