„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+21.6 °C
daļēji mākoņains

Ministri nokavēja un parakstīja komunikē

Sergejs Kuzņecovs

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministri uz tikšanos, kurai bija iepriekš jāreģistrējas un uz kuru ielaida, tikai uzrādot pasi, ieradās gandrīz ar pusotras stundas nokavēšanos.

Daugavpilī divas dienas risinājās Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās. 2. jūnijā ministri parakstīja komunikē par savstarpēju sadarbību un NATO samita Varšavā lēmumu izpildi.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzskata, ka šādas tikšanās palīdz saprast katras puses problēmas, kas nākotnē palīdzēs tās efektīvāk risināt.

Galvenais jautājums, ko ministri apsprieda, ir reģiona drošība. „Viens no tēmām – kā pie mums tiek realizēti Varšavā notikušā NATO samita lēmumu. Tas ir ļoti svarīga jautājums visām Baltijas valstīm. Skaidrs, ka tas nav vienkārši izdarāms, bet īsā laikā mēs esam paveikuši lielu darbu. Tika apspriestas arī ES ārpolitikas un drošības problēmas, savstarpējas sadarbības jautājumi Baltijas reģiona ietvaros,” teica R. Bergmanis.

NATO karaspēka klātbūtnes palielināšana Baltijas valstīs ir viens Varšavas samita punktiem. Raimonds Bergmanis atzīmēja, ka pirmo reizi varēs izmantot ES struktūrfondus aizsardzības vajadzībām, kā agrāk nav bijis.

Igaunijas aizsardzības ministrs Marguss Cakna: „Ir ļoti svarīgi rīkot šādas tikšanās. Kopš Varšavas samita lēmumu vēsturiskās realizācijas sākuma pagājuši deviņi mēneši, bet pagājušajā nedēļā mēs pabeidzām vērienīgās mācības „Spring Storm” Igaunijā. 9000 karavīru no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, savstarpēji sadarbojoties, noslīpēja dažādas situācijas. Pirmo reizi aizsardzības jautājumu ES kļuvuši prioritāri.”

Arī Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis uzsvēra, cik svarīga ir Baltijas valstu kooperācija: „Triju valstu savienība drošības jomā ir ļoti svarīga. Ja mēs kopīgi koordinēsim darbību, skaidrosim savu pozīciju, mēs panāksim tieši to, ko vēlamies. Tāpēc cenšamies pēc iespējas vairāk sadarboties NATO formāta ietvaros.”

Par konkrētākām detaļām ministri nerunāja, tikšanos kopumā vērtējot pozitīvi. Taču šajās sarunās ir neapšaubāmi ieguvēji – zemessardzes 34. artilērijas bataljona karavīri, kur notika komunikē parakstīšana, kā arī tuvējo māju iedzīvotāji. Lidotāju ielas piebraucamā ceļa posms aptuveni 200 m garumā nebija remontēts vairāk nekā 20 gadus, taču divas dienas pirms ministru ierašanās ceļu klāja svaigs asfalts, lai gan runā, ka tā ir vienkārša sagadīšanās.