„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+11.6 °C
apmācies

Sievietes siluets piemineklī vēstīs par represētajiem

Egita Terēze Jonāne

14. jūnijā Ilūkstē Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā atklās pieminekli 1941. un 1949. gadā izvestajiem Ilūkstes novada (toreiz apriņķa) iedzīvotājiem. Pieminekļa autors ir Daugavpils tēlnieks Ivo Folkmanis. Mākslinieks, izrādot maketu (pieminekļa uzstādīšanas darbi sākās intervijas dienā), „Latgales Laikam” uzsver, ka piemineklis ir vēstījums nākamajām paaudzēm. 

„Pieminekļa idejas autors ir Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna. Viņš ierosināja radīt pieminekli ar plašāku nozīmi, proti, uzsvērt toreizējos pagastus, no kuriem izveda iedzīvotājus, un izsūtīto skaitu. Man bija iedota pilnīga radošā brīvība, kā un kur šos akcentus salikt piemineklī,” teic Ivo.

Jāpiebilst, ka piemineklis tiks uzstādīts blakus esošajai piemiņas zīme -- akmenim, ko savulaik bija izkalis mākslinieks Leonīds Baulins, līdzdarbojoties Vandai Baulinai un Nansijai Tamanei.

UZZIŅA

  • No toreizējā Ilūkstes apriņķa 1941. un 1949 gadā izveda 1922 iedzīvotājus.
  • Ivo Folkmaņa veidotais piemineklis būs 3,20 m augsts ar diviem pakāpieniem, katrs 20 cm augsts
  • 14. jūnijā notiks dievkalpojums katoļu baznīcā (pl.9.00) un pieminekļa atklāšanas brīdis pie veselība centra „Ilūkste” (pl.10.00)

Visu rakstu lasiet  13. jūnija numurā.