„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.9 °C
apmācies

Spānija un Kandinskis latgaliešu stilā

Jeļena Ivancova

Daugavpils pilsētas svētku nedēļā Novadpētniecības un mākslas muzejā tradicionāli tiek atklātas jaunas izstādes, kuras priecē apmeklētājus visu vasaru. 6. jūnijā savu personālizstādi šeit atklāja divi pazīstami Latgales meistari Pjotrs Hudobčonoks un Osvalds Zvejsalnieks.

P. Hudobčonoks savu izstādi nosaucis simboliski – „Vēl nav vakars…”. Viņš to veltījis savai 70 gadu jubilejai, un, kā atzina pats meistars, sākotnēji gribējis frāzes beigās ielikt jautājuma zīmi. Pašironija ir viena no meistara unikālo darbu raksturīgām īpatnībām, kuriem analogu nav nekur citur. Viņš rada telpiskas 3D gleznas, kuru nelielo izmēru kompensē ļoti spilgti sižeti. Katra darba centrā ir sadzīviskas, visbiežāk – humoristiskas ainiņas no parastu cilvēku ikdienas dzīves. Skatītājs acumirklī „iedzīvojas” katrā gleznā, kurā sadzīve un, galvenais, personāžu mīmika attēlota tik detalizēti, ka mēs viņos varam pazīt sevi pašu. Pat tad, ja gleznā nav cilvēku, arī daba un klusā daba ir tik dzīva, „garšīga”, spilgta, ka rada vēlēšanos nekavējoties tur nokļūt.

Visu rakstu lasiet 13. jūnija numurā.