„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+20.1 °C
daļēji mākoņains

Godināja jūnija deportāciju upuru piemiņu

Ik gadu 14. jūnijā Daugavpils iedzīvotāji pulcējas pie piemiņas akmens „Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem” A. Pumpura skvērā. Šoreiz, neskatoties uz lietaino laiku, piemiņas pasākums atkal notika līdzcietības un savstarpējas sapratnes gaisotnē.

Pirms 76 gadiem no Latvijas uz Sibīriju deportēja vairāk nekā 15 tūkstošus cilvēku, no kuriem trešdaļa bija arestētie. Toreiz izsūtīja dažādu etnisko grupu un sociālo slāņu pārstāvjus, turklāt liela daļa cilvēku, kuri cieta no padomju varas represijām, bija valsts intelektuālā elite. No Daugavpils un novada deportēja 745 cilvēkus, tostarp Daugavpils pilsētas valdes priekšsēdētāji Andrejs Švirksts un Jānis Volonts, komponists Alfrēds Feils un daudzas citas izcilas personības.

Uzziņai

Kā liecina starptautiskās organizācijas „Memoriāls” dati, jūnija deportāciju laikā Austrumeiropā un Baltijas valstīs kopumā izsūtīja un arestēja no 200 līdz 300 tūkstošiem cilvēku. Saskaņā ar PSRS Iekšlietu tautas komisariāta lēmumu, izsūtīšanai paredzēto personu kategorijā iekļuva kontrrevolucionāru partiju dalībnieki, policijas vadošo amatu pārstāvji, muižnieki, lieltirgotāji, fabrikanti, viņu ģimenes locekļi, kā arī kriminālais kontingents.

Visu rakstu lasiet 16. jūnija numurā.