„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+8.7 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī ar piemiņas zīmēm godināti „černobilieši”

Dinija Jemeļjanova

Jau pērn Iekšlietu ministrija kopā ar savienību „Černobiļa” sākusi apbalvot pirms 30 gadiem notikušās Černobiļas AES avārijas seku likvidatorus. Šī gada 15. jūnijā kārta pienāca arī dalībniekiem no Latgales - Daugavpils novada kultūras centrā „Vārpa” saņemt piemiņas zīmi tika aicināts 81 traģiskā notikuma varonis.

Lai pasniegtu šo apbalvojumu, Daugavpilī viesojās arī biedrības "Černobiļa" prezidents Arnolds Ārvaldis Vērzemnieks un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Ministrs tāpat kā Daugavpils un Ilūkstes novada pārstāvji novēlēja labu veselību un pateicās par paveikto darbu, kas no piesārņojuma pasargāja ne tikai Latviju, bet visu Eiropu.

Apbalvojumi tika sagatavoti Daugavpils, Ilūkstes, Krāslavas, Aglonas un Dagdas novados dzīvojošajiem Černobiļas avārijas seku likvidatoriem. Taču pie šī cipara nav paredzēts apstāties. Kopumā Latvijā trīs gadu laikā ar Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka piemiņas zīmi paredzēts apbalvot ap 6000 Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku. Kā apgalvo A. Ā. Vērzemnieks, pagaidām esot apbalvota vien aptuveni ceturtā daļa dalībnieku. Grūtības esot atrast tos, ka pārcēlušies uz citu dzīvesvietu vai aizgājuši mūžībā.

Dalībnieki apbalvojumam varēja pieteikties paši, bet daudzus pieteica vietējās pašvaldības sociālais dienests. Apkopotie dati liecina, ka no Daugavpils tolaik esot iesaukti 220, no Daugavpils rajona  - 58 cilvēki.

Visu rakstu lasiet 20. jūnija numurā.