„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Stiklā iekausēts Līvānu vārds

Egita Terēze Jonāne

1. jūlijā Līvānos Latgales mākslas un amatniecības centrā atklāta stikla pūtēja Aleksandra Logvina darbu izstāde „Stikls, kas iekausēts Līvānu vārdā”. Latgales mākslas un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne uzsvēra, ka šī ir Līvānu stikla 130 gadu jubilejas krāšņākā izstāde, ko varēs aplūkot līdz augusta beigām. „Aleksandra Logvina darbos var ieraudzīt Daugavas un Dubnas upes ūdeņu plūdumu, kas ir savijies ar cilvēku likteņkrāsām,” atzina šī centra kultūras tūrisma organizatore Sanita Pinupe. 

Darbu autors Aleksandrs Logvins pastāstīja, ka visi izstādītie eksponāti tapuši stikla pūšanas darbnīcā, ko ir izveidojis un uztur Latgales mākslas un amatniecības centrs ar Līvānu novada pašvaldības atbalstu. „Esmu pēdējais stikla pūtējs Latvijā, kurš strādā pamatdarbā. Cenšos darināt tādus stikla priekšmetus, kurus cilvēks lietos ikdienā nevis noliks plauktā, lai tur krātos putekļi,” teica meistars, kurš arī izstādes atklāšanas dienā darināja kārtējo stikla trauku cepumiem.

Izstādē redzami gan konfekšu vai cepumu, gan augļu šķīvji un vāzes, kā arī stilizēti sadzīves priekšmeti, ziedi, putni un, protams, arī zivis, jo mākslinieks ir liels makšķernieks.   

Aleksandrs Logvins ar stiklu strādā kopš 1984. gada, pēc Līvānu stikla fabrikas likvidēšanas 2008. gadā bija stikla pūtējs Jura Dunovska stikla studijā Jūrmalā. Šobrīd viņš pūš stikla suvenīrus no pirktiem stikla masas klucīšiem.

Foto: Aleksandrs Logvins darina kārtējo konfekšu trauku