„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+7.9 °C
apmācies

Jaunieši vēlas kļūt par juristiem, programmētājiem un ārstiem

Aleksandrs Rube

Kā liecina portāla latvija.lv dati, šogad pamatuzņemšanā 12 lielākajās Latvijas augstskolās uzņemti  8034 relflektenti, t. i., par 160 mazāk nekā 2016. gadā. Populārākās augstskolas valstī joprojām ir Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Daugavpils Universitāti stabili turas ceturtajā vietā.

Kā atzīmēja DU mārketinga direktors Jānis Kudiņš, līdz 18. jūlijam, t. i., līdz dokumentu iesniegšanas otrā posma beigām, Daugavpils Universitātē iesniegti 1469 pieteikumi, 367 cilvēki izvēlējās DU kā pirmo prioritāti. Pieprasītākās ir programmas „Fizioterapija”, „Tiesību zinātnes” un „Psiholoģija”.

Savukārt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) iesniegti 807 pieteikumi, tostarp 232 RTA ir pirmā prioritāte. Rēzeknē populārākās ir jurisprudence, ekonomika un būvniecība.

Jāpiebilst, ka šogad iestāšanos augstskolās pasliktina zemie centralizēto eksāmenu rezultāti eksaktajās zinātnēs. Reflektanti ar viduvējām atzīmēm matemātikā, fizikā un ķīmijā neiztur atlases kritērijus, tāpēc tukšas paliek ne tikai maksas, bet arī budžeta vietas.

TOP 5 programmas Latvijā ar lielāko pirmās prioritātes pieteikumu skaitu

  1. „Tiesību zinātnes”, LU – 372
  2. „Datortehnoloģijas”, LU – 321
  3. „Ārstniecība”, LU – 317
  4. „Komunikācijas zinātne”, LU – 243
  5. „Datorsistēmas”, RTU – 235

Reflektantiem vēl būs iespēja iesniegt pieteikumus Latvijas augstskolās jūlija beigās un septembrī, taču viņu izredzes studēt budžeta grupās būs ievērojami mazākas.