„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+14.1 °C
apmācies

„Bez grāmatas mājās nerādīties” – vasaras brīvlaiks bibliotēkās

Dinija Jemeļjanova

Lietainā vasara šogad sagādājusi ne tikai plūdus, bet arī lasītāju pieplūdumu bibliotēkās. Uz dažādām radošajām nodarbībām vasaras brīvlaikā īpaši aicināti tiek bērni, un, kā apstiprina bibliotekāres --grāmatu krātuves tiešām nav tukšas, kaut gan vēlme lasīt ne vienmēr ir galvenais apmeklējuma iemesls.

Naujenes tautas bibliotēka lepojas ar atsevišķu Bērnu nodaļu. Tās pārraudzītāja bibliotekāre Aiga Soldatjonoka atklāj, ka šeit strādā tikai kopš novembra, bet jau ievērojusi, ka 6 līdz 10 gadus veciem bērniem tā ir vieta, kur ne tikai izņemt grāmatas, bet arī pavadīt brīvo laiku. „Dažkārt jau deviņos no rīta pie durvīm kāds gaida,’’ stāsta bibliotekāre, „pusdienlaikā uz stundu veram bibliotēku ciet. Ir gadījies, ka bērni klauvē pie durvīm un skatās pa logu, pieprasot, lai tieši pl. 14.00 durvis atkal ir vaļā.” Iemesls -- dators, jo mazajos lauku ciemos dažiem mājās tā nav, bet arī tie, kam ir, dažkārt dod priekšroku datorspēlēm bibliotēkā, jo tur ir iespēja spēlēt kopā ar draugiem. Līdz ar to bibliotēka iegūst arī citu nozīmi – vietu, kur bērniem pulcēties.

Vēlas gatavot spinerus

Lai dators nebūtu vienīgais magnēts, kas mazos apmeklētājus „pievelk” bibliotēkām, vasarās aktīvi tiek rīkoti dažādi pasākumi bērniem. Piemēram, jūlijā katru nedēļu Naujenes tautas bibliotēka organizē radošās nodarbības „Bibliovasara 2017’’, kurās bērniem māca, piemēram, kā izveidot vāzi, darināt mozaīkas no plastmasas salmiņiem. Bērni izteikuši vēlmi gatavot spinerus, un A. Soldatjonoka apstiprina, ka arī šī ideja drīzumā tiks īstenota.

Uz 27. jūlija nodarbību „Bibliovasara 2017” bija ieradušās sešas meitenes. A. Soldatjonoka stāsta, ka dažkārt mēdz būt arī nedaudz vairāk, bet vairāk par desmit bērniem ir reti.  Viņas kolēģe Jeļena Višņakova skaidro, ka viss atkarīgs no bibliotekāra, tāpēc liels prieks esot par A. Soldatjonoku, jo viņa kā pedagogs spēj bērnus iesaistīt dažādās aktivitātēs un „atraut” no datora.

Visu rakstu lasiet 1.augusta numurā.